Uz najviše vojne počasti održan je posljednji ispraćaj poručnika Luke Jagatića

Uz najviše vojne počasti održan je posljednji ispraćaj poručnika Luke Jagatića

Posljednji ispraćaj pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poručnika Luke Jagatića, učenika-letača koji je tragično preminuo u nesreći pada školskog vojnog aviona ZLIN-242L, održan je uz najviše vojne počasti u srijedu, 13. svibnja 2020. na groblju u Rakovcu.

Od Luke su se oprostili njegova obitelj, kolege i prijatelji, izaslanici predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH predstojnik Ureda predsjednika RH Orsat Miljenić i savjetnik Predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i pripadnici Hrvatske vojske.

Svečani ispraćaj započeo je počasnom stražom pripadnika Počasno-zaštitne bojne.

Obred je predvodio vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan.

Zapovjednik počasnog postroja predao je zastavu Republike Hrvatske majci preminulog pripadnika.

Republika Hrvatska i Hrvatska vojska od Luke su se oprostile uz počasnu paljbu postrojbe Hrvatske vojske, a akrobatska skupina “Krila Oluje” njemu u spomen izvela je prelet zrakoplovima Pilatus HRZ-a.

U ime svih kolega, posljednji pozdrav Luki uputio je učenik letač Bruno Bulum: “Jago naš predragi…želimo ti mirno plavo hrvatsko nebo koje si toliko volio. Leti sada beskrajnim prostranstvima i pazi na nas. Čuvaj nas sve i brini se za nas kao što si to činio i ovdje”.

Na obredu je izvođenjem svečanih skladbi sudjelovala i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

U župnoj crkvi u Rakovcu služena je misa zadušnica.

Foto: MORH