Uzbuna u RS: Budimir traži da se Posavina proglasi distriktom

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir tvrdi da je “dobio podršku šefa OHR-a Velentina Inzka da se Posavina proglasi novim distriktom u BiH i tako oduzme Srpskoj”, objavio je Press RS. Ideju su, tvrdi Budimir, podržali i mnogi međunarodni dužnosnici i veleposlanici nekih od najmoćnijih zemalja u BiH.

Iz Republike Srpske odgovaraju da je Budimirova inicijativa probni balon i odgovor na zahtjev pojedinih kantona s hrvatskom većinom u FBiH da se na referendumu izjasne o otcjepljenju od FBiH. Sugovornici Pressa RS tvrde da Budimirova inicijativa nema nikakve veze sa hrvatskim nacionalnim interesima i povratkom, već da je u pitanju nova podvala “platformaša”.

U novi distrikt bi, prema Budimirovom zahtjevu, osim općina koje danas čine Posavsku županiju, ušle i općine Šamac, Brod, Derventa i Modriča te još neki dijelovi Posavine, piše Press RS, Stvaranje novog distrikta provelo bi se u okviru budućih ustavnih promjena.

Izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić poručio je da Hrvati ne mogu dobiti nijedan dio teritorija Republike Srpske. “Naravno, svi se bez problema mogu vratiti”, izjavio je vasić, ističući da “ovakve inicijative neće zaustaviti proces uspostavljanja trećeg entiteta u BiH”.

Po njegovim rijelima, ideja Živka Budimira da se Posavina proglasi novim disktriktom u BiH i oduzme Srpskoj fenomenalna je “iz ugla ‘platformaša’, jer na taj način jednim metkom hoće da rane i Srbe i Hrvate”.

Vasić je istaknuo da se pitanje Posavine uvijek poseže kada se želi razbiti hrvatski nacionalni interes u BiH, a posebno kada se potegne pitanje trećeg entiteta. Prema njegovim riječima, to je vječita tema koja se javlja kao protumjera priči o trećem entitetu, a istovremeno, pokušava se od RS otkinuti dio teritorija.

Aleksandar Vranješ, sa Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci, kaže da Budimir sa svojim ovlastima može pokrenuti inicijativu da se Posavska županija, kao jedan od sastavnih dijelova FBiH, proglasi distriktom u sastavu FBiH. “Ako Budimir misli na dio Posavine koji se nalazi u RS, to bi bila avantura sa vrlo neizvjesnim ishodom i sigurno bi bilo otvaranje nove Pandorine kutije. Takva ideja je u potpunosti na razini zahtjeva da se, recimo, Grahovo ili Drvar pripoje RS”, rekao je Vranješ.