Uzbuna zbog hrvatskog TV-kanala: BPS traži raspisivanje izvanrednih izbora

Nakon što je Vijeće ministara BiH većinom glasova usvojilo izmjene i dopune Zakona o Javnom RTV sustavu BiH, kojima se uvodi četvrti kanal – na hrvatskom jeziku, resorni ministar Damir Hadžić oglasio se priopćenjem u kojem ističe da bi eventualna primjena takvog rješenja bila “uvod u rušenje cjelokupnog postojećeg koncepta sustava javnog RTV emitiranja”.

“Posljedica bi bila uspostavljanje etničkih javnih servisa umjesto sadašnjih na entitetskom i državnom nivou, a time i dalja podjela bh. društva u kojem bi, po zamišljenoj logici, svaki narod imao svoj javni RTV servis”, navodi Hadžić.

SDP je najoštrije osudio odluku Vijeća ministara. U priopćenju te stranke stoji: “SDP BiH smatra da u BiH ne mogu postojati različite istine koje bi se plasirale ‘svojim’ gledateljima i slušateljima na zamišljenim etničkim kanalima, već se zalaže za završetak reforme postojećeg sustava javnog RTV emitiranja, uspostavom korporacije javnih emitera, a koji bi radio u interesu svih građana u BiH bez obzira na njihovu etničku i drugu pripadnost. (…)

Nećemo dozvoliti da dođe do realizacije razbijanja servisa na hrvatske, srpske i bošnjačke radio-televizije.”

U priopćenju SBB-a BiH, kojeg je potpisao prdsjednik te stranke Fahrudin Radončić, stoji da će poslanici iz te stranke glasati protiv zakona o osnivanju RTV kanala na hrvatskom jeziku.

“Smatramo da osnivanje vodi etničkoj podjeli medijskog prostora, a time i etničkoj podjeli BiH”, smatraju u SBB BiH.

U SDA ističu da su apsolutno protiv hrvatskog kanala u okviru Javnog RTV servisa u BiH, te da će zastupnici i izaslanici u oba doma parlamenta BiH glasati protiv ovakve odluke.

“Ovakvi zahtjevi potpuno su nelegitimni i usmjereni na rušenje države BiH”, naglašava se u priopćenju SDA.

Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS-Sefer Halilović) smatra da je odluka o hrvatskom TV kanalu dogovorena na razini “šestorke”, jer ako nije onda je to dovoljan razlog za izvanredne parlamentarne izbore.

Iz te stranke ističu da se neće pridružiti grupi stranaka sa sjedištem u Sarajevu, za koje tvrde da imaju dvostruku, licemjernu politiku, već će u skladu sa svojom politikom stvari nazvati pravim imenom.

Smatraju da je odluka Vijeća ministara BiH o hrvatskom TV kanalu apsolutni odraz dogovora čitave parlamentarne većine na državnoj razini, pri čemu će tzv. bošnjačke stranke glumiti vlastitu iznenađenost u medijima, čime će pokušati sprati sa sebe odgovornost, s obzirom da i prošla i aktualna parlamentarna većina na razini BiH nemaju viziju ujedinjenja i jačanja države, već se radi o trgovcima s političkim predznakom.

U BPS-u su mišljenja da je potpuno logično da se SDP i SBB povuku iz vlasti na državnoj razini i da budu raspisani izvanredni izbori, ako su predstavnici ostale četiri stranke parlamentarne većine na nivou BiH donijele ovakvu odluku bez njihovog znanja i suglasnosti, što oni u javnosti govore, i s obzirom da je ovakva odluka direktan napad na državnost BiH i uvod u njenu dalju razgradnju na svim razinama.

Ako predstavnici SDP i SBB ostanu na deklarativnoj osudi ovakvih antidržavnih poteza, i ukoliko ostanu u vlasti, onda je jasno da se radi o političkom manevru, priopćio je Sektor za komunikacije BPS-a.

RTRS: Ne želimo financirati hrvatski kanal

Povodom Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, kojeg je danas usvojio Savjet ministara BiH, a kojim se predviđa osnivanje TV kanala na hrvatskom jeziku, oglasio se i menadžment Radio-televizije Republike Srpske.

U saopštenju RTRS-a navodi se da se “članovi Upravnog odbora, zaposleni i rukovodstvo RTRS-a nikada nisu protivili demokratskom i civilizacijskom pravu hrvatskog naroda da u Bosni i Hercegovini formira kanal na hrvatskom jeziku”.

U RTRS-u kao problem vide to što se Prijedlogom zakona osniva RTV kanal na hrvatskom jeziku kao javni servis kojem će pripadati 20 posto neto prihoda od marketinškog oglašavanja i 20 posto od ukupnog iznosa RTV takse naplaćene na teritoriju Bosne i Hercegovine.
Način na koji se priiprema osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku je “veliko i neugodno iznenađenje” za RTRS.

Sindikat: Udar na opstanak postojećih TV-servisa

Samostalni Sindikat uposlenika javnih RTV servisa zabrinut je zbog odluke Vijeća ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o izmjenama i dopuna Zakona o javnom radiotelevizijskom sustavu BiH.

Navedenim zakonom koji je predložio predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, osniva se RTV kanal na hrvatskom jeziku kao novi, četvrti javni servis u BiH. Sindikat javnih RTV servisa smatra da je to izravan udar na ekonomski opstanak Sustava javnog emitiranja u BiH, odnosno postojeća tri javna servisa.

“Također smo na stajalištu da osnivanje servisa na ekskluzivno jednom jeziku, otvara prostor za uništenje sustava javnog emitiranja po nacionalnim šavovima i potpuno obesmišljavanje misije javnih servisa kao stubova obrane demokratskog društva”, navodi se u priopćenju Sindikata javnih RTV servisa.

Apeliraju na zakonodavce i široku javnost da spriječe razgradnju Sustava javnog emitiranja u BiH, te da se nositelji zakonodavnih i izvršnih funkcija vrate izvornoj reformi javnog emitiranja koja otvara Europsku perspektivu naše zemlje i teži stvaranju ekonomski održivih javnih RTV servisa.

EU: Jačajte postojeće TV-kanale

“Nezavisne i profesionalne medijske institucije su jedan od najvažnijih aspekata naprednog, modernog i demokratskog društva. U tom kontekstu, Europska unija je jasno isticala da svaki razgovor o uspostavljanju novih kanala na javnim emiterima treba da se odvija u sklopu procesa finalizacije reforme javnog RTV sustava”, rekao je glasnogovornik EUD/EUSR Andy McGuffie komentirajući razmatranje pitanja javnih emitera na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Po njegovim riječima, ovi razgovori trebaju se fokusirati na uspostavljanje korporacije javnog RTV sustava, koja je neophodna za digitalizaciju, kao i na ključne prioritete koji se odnose na jačanje postojećeg sustava javnog emitiranja i nezavisnosti RAK-a, kao što je naglašeno u posljednjem Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine, načinjenom od Europske komisije.

“Mi, stoga, apeliramo na sve strane da usmjere svoju pažnju i resurse na jačanje nezavisnosti i profesionalnosti postojećih kanala u sklopu RTV sustava, formiranje korporativne strukture za BiH sustav javnog emitiranja, usklađivanje zakona na razini entiteta sa Zakonom o javnom radio-televizijskom sustavu BiH, kao i na hitno rješavanje problema digitalizacije.

Zbog značaja za proces europskih integracija, bilo koje promjene postojećih zakonskih odredbi koje reguliraju javni RTV sustav BiH, bi najbolje bilo raditi uz bliske konzultacije s EU i uz punu suradnju s kompetentnim bh. institucijama, nego kroz ad hoc inicijative kao što je ova“, kazao je Andy McGuffie.