Važan korak prema članstvu u WTO-u: BiH potpisala sporazum s EU-om

U sjedištu Europske komisije u Bruxellesu danas je potpisan WTO bilateralni sporazum o pristupu tržištu između BiH i Europske unije, priopćio je Odsjek za odnose s javnošću Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sporazum je u ime BiH potpisao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, a u ime EU Karel De Gucht, europski povjerenik za trgovinu.

“BiH se obvezala da će postati aktivan član multilateralnog trgovinskog sustava i uložila je ozbiljne napore u tom pogledu. Neprocjenjiva pomoć od strane EU-a osigurala je pozitivne rezultate. Današnji događaj predstavlja korak bliže ka našem konačnom zajedničkom cilju i uvjereni smo da će u mjesecima koji dolaze, biti od pomoći u završavanju ostataka bilateralnih pregovora u WTO-u. Ako pronađemo isti konstruktivan odnos s drugim partnerima, mogli bismo postati članica WTO-a u 2013.“, istakao je ministar Šarović.

Povjerenik De Gucht je kazao da je današnje potpisivanje prekretnica u procesu pristupanja BiH WTO-u i važan korak ka njegovanju ekonomskih odnosa.

“EU snažno podržava naše susjede u pristupanju WTO-u. Vjerujemo da je BiH postigla znatan napredak u pripremama za ulazak u WTO i nadam se vrlo brzo njihovom prijemu u WTO porodicu“, kazao je De Gucht.