Večeras prva događanja u sklopu ovogodišnjeg Animafesta

Večeras u 20 sati započinje prvi program 24. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2014. ANIMATION GOES MSU! Na Medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti (Avenija Dubrovnik 17) od 23. svibnja do 8. lipnja prikazuje se 16 site-specific animiranih radova iz svih krajeva svijeta.

animafest-2014-1

Pobjednici su to velikog natječaja kojeg već treću uzastopnu godinu održavaju tradicionalni suradnici Animafest i Muzej suvremene umjetnosti. Umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić i kustosica zbirki filma, videa, fotografije i medijske umjetnosti MSU-a Leila Topić pregledali su 50 prijava i izdvojili djela koja se najbolje uklapaju u trodijelnu Medijsku fasadu MSU-a, jedinstven izlagački prostor hrvatske metropole.

Selekciju vođenu kriterijima autorskog pristupa i inovativnosti u prilagodbi postojećih djela strukturi Medijske fasade MSU uspješno je prošao rad koji pripovijeda o različitosti i toleranciji Big Hands Oh Big Hands, Let It Be Bigger And Bigger kineskog multimedijalnog umjetnika Leija Leija, autora špice i plakata Animafesta 2014., koji time ostvaruje dvostruko predstavljanje pred zagrebačkom publikom. Istu priliku dijeli i Australac Dirk de Bruyn, majstor proširene i eksperimentalne animacije koji već 35 godina spaja sugestivne nijanse zvuka i raskošne boje svojih djela s intrigantnim performansima. I dok će promatrači Medijske fasade MSU-a u šetnji Novim Zagrebom vidjeti de Bruynov rad OptSnd#1, ručno greban i crtan izravno na filmsku vrpcu te potom rezan u tri sloja za ovu priliku, autor će u Velikoj dvorani Školske knjige sudjelovati na znanstvenom simpoziju Animafest Scanner 2014. Sa simpozija će za trenutak “na fasadu pobjeći” i Austrijanac Holger Lang s filmom Review koji sugestijom mandale izaziva snažne osjećaje, a pozornost valja pokloniti i talentiranim hrvatskim autoricama Tei Stražičić (02V0IT0A0), Maji Kalogeri (zastupljenoj s čak dva rada, New City i Awakening of Particles) te Juliani Kučan (Prolaz). Ova će djela nesumnjivo izmamiti osmijeh zadovoljstva svojom duhovitošću, poetičnošću i dosjetljivošću, a rad Tee Stražičić privući će i ljubitelje znanstvene fantastike jer prikazuje ozračje stranog planeta na kojem po ružičastom nebu plove leteći pande s ticalima.

Ivan Mršić (I Can Hear You With My Eyes) ispituje, pak, carstvo digitalnih boja. Tom Mikulić (U čast prve kompjuterski animirane špice Animafesta Z’84) pionir je kompjutorske animacije, sudionik Novih tendencija i dizajner animacija za Olimpijske igre i Eurosong koji se ovim radom osvrće na Animafestovo otvaranje suvremenoj tehnologiji prije trideset godina. Također valja istaći kako je za Mikulića ovo druga uzastopna godina u kojoj izlaže na Medijskoj fasadi MSU-a. Japanski umjetnik s estonskom adresom Alimo predstavlja se sa začudnim i jedinstvenim radom Open Play, Forgetting Eye u kojem uz pomoć crne podloge nasumično povezuje i stvara nove slike, problematizirajući pritom ljudsko sjećanje.

Jonathan Hance iz SAD-a predstavlja se s It Occurred To Me While Walking Down The Street, Filip Roca (Srbija) s Kromosomom, nadahnutim mikro-svijetom, a Parissa Mohit (Kanada) s Where Have I Seen This Before? Rad Parisse Mohit zanima se plesom i živim bojama starih perzijskih minijatura, dok se Jonathan Hance pozabavio pitanjima umjetničkog nadahnuća, kao i djelo Tracy Miller-Robbins Strange Neighbors. Unutar niza radova apstraktnog prosedea triptih Bena Ridgwaya Inner Space Abstraction u koji spaja svoje radove Tribocycle, Cosmic Flower Unfolding i Continuum Infinitum pravi je vizualni spektakl digitalne animacije. Program zaključuje film Peaking, Crushing, Falling Andi Spark. Zahvaljujući suradnji Animafesta i MSU-a animacija i ove godine izlaz iz kina i širi se prostorima naše svakodnevice. Prošećite s njom Novim Zagrebom svakoga dana od 20 sati. Vidimo se ispred MSU-a!

Od ove subote, 24. svibnja, Animafest Zagreb 2014. imat će i svoj štand u samom centru Zagreba. Štand u obliku velikog šešira polucilindra bit će postavljen u Varšavskoj ulici ispred kina Europa od 24. svibnja do 8. lipnja. Radno vrijeme štanda bit će radnim danom od 14:00h do 20:00h, vikendom od 10:00h do 21:00h. Uz pružanje informacija o nadolazećem Festivalu i dijeljenje promotivnih materijala, na štandu će biti moguće kupiti ulaznice i iskaznice po posebnim pogodnostima (akcije vrijede do 2. lipnja):

3+1 – Prilikom kupovine tri ulaznice na Animafestovom štandu, četvrta ulaznica bit će besplatna

Iskaznica u torbi – Kupac ANIMATE iskaznice na Animafestovom štandu može pogledati sve filmove festivala, ali i nositi super torbu.

Animafest <3 Kavanicu – Uz svaku kupljenu ulaznicu i iskaznicu na Animafestovom štandu poklanjamo bon za 20% popusta u Kavanici.

Uz posebne pogodnosti, posjetitelje očekuje i poneko iznenađenje.

24. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2014., kratkometražno izdanje, održava se od 3. do 8. lipnja 2014. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol. S više od 400 filmova u svim programima Animafest 2014. nudi potpuni pregled svjetske animacijske scene, od snažnih kinematografija, velikih imena, oskarovaca i svjetskih premijera, preko rijetkih radova iz afričkih zemalja, mladih talenata i studenata, do retrospektiva majstora Jurija Norštejna i Normana McLarena, velikog tematskog programa lutka-filma, znanstvenog skupa Animafest Scanner s globalno uglednim stručnjacima i bogatog popratnog programa koncerata, izložbi i razgovora s autorima.