Veleposlanik Casey: BiH se neće raspasti, koliko god čelnici nekih stranaka to željeli

Bosna i Hercegovina se neće raspasti, koliko god o tome govorili lideri nekih političkih stranaka, izjavio je britanski veleposlanik u BiH Nigel Casey kako ga citira Oslobođenje.

U intervjuu ovom listu veleposlanik Casey istodobno je, uz ovakve izjave, neprihvatljivim ocijenio i one u kojima je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik omalovažavao visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Inzka.

“Nikada nisam čuo da i jedna ozbiljna stranka izvan RS zagovara raspad BiH i ne vidim nikakvu mogućnost da takvo što bude dogovoreno između stranaka koje predstavljaju sve konstitutivne narode u ovoj zemlji u bilo kojoj kombinaciji. Nadalje, sve potpisnice Daytona predane su suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i to se neće promijeniti”, izjavio je britanski diplomat potvrdivši kako je to i čvrsto stajalište Londona.

“Dakle, BiH se neće raspasti, bez obzira koliko često to neki ljudi zagovarali”, kazao je Casey pozvavši da se politička energija ne rasipa na takve uzaludne rasprave nego da se usmjeri na poboljšanje stanja u BiH.

Istaknuo je kako su neutemeljene i neprihvatljive nedavne Dodikove uvrede na račun Valentina Inzka, ali i cijele međunarodne zajednice, izrečene u povodu posljednjeg izvješća o stanju u BiH podnesenog Vijeću sigurnosti UN-a.

Zbog Inzkova upozorenja na separatističku retoriku koja dolazi iz RS Dodik je optužio visokog predstavnika da stvara probleme u BiH i potiče krizu.

Britanski je veleposlanik kazao kako je Inzkovo izvješće odraz stvarnosti, a ona je takva da već mjesecima u BiH nema nikakvog napretka što izaziva ozbiljnu zabrinutost.

“Okrivljavanje stranaca je naravno stara taktika koja se koristi kako bi se izbjeglo preuzimanje odgovornosti za domaći nesupjeh, no građani ove zemlje nisu glupi i oni to shvaćaju”, kazao je veleposlanik Casey dodajući kako je njegov prijateljski savjet političarima u BiH da “dobro razmisle o učinku takvih prijetnji i uvreda, posebice u trenutku kada očekuju značajnu financijsku potporu EU i međunarodnih financijskih institucija”.

Komentirajući trenutačne odnose među političkim stranakama u BiH britanski je veleposlanik kazao kako pozdravlja povratak političkom dijalogu, no istodobno očekuje da stranke ponude rješenja za nagomilane probleme koja će biti sukladna europskim standardima.

Casey je izbjegao izravno odgovoriti na pitanje što misli o imenovanju Fahrudina Radončića za novog ministra sigurnosti BiH s obzirom na medijske navode kako je on povezan s Naserom Keljmendijem, vođom jedne od najopasnijih kriminalnih skupina na Balkanu.

“Nije na meni da komentiram imenovanje niti jednog pojedinca na poziciju ministra. Samo mogu reći da se trebaju pratiti procedure”, kazao je Casey.