Veleučilište useljava u novi prostor, Velika Gorica postaje studentski grad

Kako bi povećane aktivnosti, ali i sve veći broj studenata mogli pratiti i kvalitetni uvjeti rada, Veleučilište Velika Gorica širi se i prostorno. Naime, završeni su radovi na rekonstrukciji vatrogasne zgrade u koju se nakon svečanog otvorenja 5. svibnja useljava Veleučilište Velika Gorica.

barisic_toth_velika_gorica
Kako javlja portal Gorica.hr, novu zgradu otvorit će predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović.

Otvorenje nove zgrade Veleučilišta, kao i održavanje dviju međunarodnih konferencija krajem svibnja, najavili su na konferenciji za novinare gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i dekan Veleučilišta Velika Gorica mr. sc. Ivan Toth.

– Na postojećoj zgradi nadograđen je još jedan kat, obnovljena je fasada i napravljeni novi ulazi s obje strane zgrade, te poseban ulaz za osobe s invaliditetom. Uz postojeće kapacitete, na dodatnih 1400 kvadrata prostora, Veleučilište će moći još kvalitetnije organizirati nastavu za oko 1 500 studenata na pet preddiplomskih stručnih i tri specijalistička diplomska stručna studija, rekao je na konferenciji za novinare dekan Veleučilišta Ivan Toth.

– Ono što želim naglasiti je da preseljenjem u nove prostore uređenje nije završeno: osim gradnje nove zgrade koju će Veleučilište raditi u sljedećoj fazi, Grad će riješiti pitanje cijelog okoliša, odnosno cjeline koja okružuje ovu zgradu. Ono čemu težimo je formiranje i uređenje jedne cjeline koja može biti kampus, čime smo još korak bliže projektu Gorica – sveučilišni grad iz našeg programa Gorica 2020. S razvojem Veleučilišta, novim studijskim grupama i svim aktivnostima koje će grad poduzeti, u tom cilju ćemo i uspjeti. Znanstvena zajednica koja će se stvoriti oko budućeg Sveučilišta bit će pokretač društvenog, gospodarskog i tehnološkog razvoja grada i okolice, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

– Veleučilište Velika Gorica je među prvim visokoškolskih ustanova iz Hrvatske koje izvode stručne studije, te je prošlo proceduru akreditacije i pristupilo ERASMUS programu međunarodne razmjene studenata i profesora. U okviru programa ERASMUS Veleučilište sudjeluje izuzetno aktivno o tome govori i podatak da je do sada potpisano desetak ugovora o razmjeni profesora i studenata s europskim zemljama. U sklopu Erasmus programa, na preddiplomskom studiju Očne optike trenutno studira četvero čeških studentica te dvoje studentica iz Poljske na studiju Kriznog menadžmenta. U inozemstvo je do sada otišlo 21 studenata Veleučilišta Velika Gorica (19 na studentsku praksu – Malta, Cambridge – Velika britanija, Irska, Njemačka te dvoje studenata na studijski boravak u Irsku).

Upravo na vrednovanja tih rezultata i drugih međunarodnih aktivnosti našem Veleučilištu je ponuđeno potpisivanje nove povelje ERASMUS za razdoblje 2014.-2020., koju smo potpisali 28. travnja, rekao je dekan Toth

– S ovakvom institucijom Grad Velika Gorica ima pravo u njenom razvoju tražiti daljnji potencijal vlastitog razvoja u 21. stoljeću kao Grad znanja. Prema strategiji koju je sebi zadala ova gradska uprava do 2020. godine želimo ići korak dalje. Želja nam je razvijati i dalje programe stručnog visokog obrazovanja po kojima smo prepoznatljivi i jedinstveni u zemlji. Konačan cilj je ostvarenje ambicije da Velika Gorica postane sveučilišni grad. Veleučilište se mora razvijati u tom smjeru, a Grad će sa svojim resursima i mogućnostima učiniti sve da se to i ostvari, dodao je gradonačelnik Barišić.