Velika Britanija odobrila stalni boravak Šešeljevu tjelohranitelju

Vlasti u Velikoj Britaniji odobrile su stalni boravak Dejanu Toliću koji je 90-ih godina bio pripadnik srpske paravojne jedinice ‘Beli orlovi’ i jedan od tjelesnih čuvara haaškog optuženika Vojislava Šešelja.

Prema pisanju The Telegrapha, Tolić je u London došao 1999. godine kada je zatražio politički azil, pri čemu je u razgovoru s engleskim službenicima potvrdio da je bio pripadnik ove paravojne jedinice koja se povezuje s ratnim zločinima u Hrvatskoj i BiH.

Zahtjev mu je prvo odbijen, a prije povratka u Srbiju oženio se državljankom Velike Britanije s kojom ima sina. Zbog toga mu je i odobren trajni boravak u Velikoj Britaniji koji je, kako se navodi, zasnovan na ljudskim pravima.

U pravnoj bitci koja je prethodila ovoj odluci engleski pravobranitelj upozoravao je na dokaze o zločinima “Belih orlova” optužujući Tolića da je bio njihov sudionik. Sudac je na kraju presudio u Tolićevu korist jer je tražio da mu se uvaži pravo na život s obitelji.

Po riječima Brune Vekarića, zamjenika srbijanskog tužitelja za ratne zločine, Tolić nije umiješan u zločine u Vukovaru i na Ovčari. Vekarić ipak smatra da je teško reći je li sudjelovao u nekom drugom ratnom zločinu u Hrvatskoj. Ime Dejana Tolića nije poznato ni u Fondu za humanitarno, ali nitko ne isključuje i njegovu moguću umiješanost u neki od zločina.

“Beli orlovi” su paravojna postrojba čije se osnivanje veže za Srpsku radikalnu stranku i njenog predsjednika Vojislava Šešelja, te za Mirka Jovića, čelnika Srpske narodne obnove. Spominje je se uz brojne ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH. U Hrvatskoj se njeni članovi vežu za zločine u Vukovaru, na Ovčari, Voćinu, Lovasu i drugim mjestima, dok se u BiH terete za ratne zločine u Višegradu i Foči.