Veljko Džakula: Ivica Đikić je tijekom rata nosio crnu uniformu HOS-a

U medijske rasprave na srpskoj političkoj sceni u Hrvatskoj uključio se i Srpski demokratski forum, točnije njegov predsjednik Veljko Džakula, koji se u priopćenju za medije obrušio na potpredsjednika Srpskog narodnog vijeća Aleksandra Miloševića i glavnog urednika tjednika Novosti Ivicu Đikića.

“Potpredsjednik SNV-a Aleksandar Milošević je kazneno osuđena osoba u Republici Hrvatskoj za zlouporabu droga te je zbog tog svog čina bio izbačen iz Srpskog demokratskog foruma u kojem je do tada radio te se nakon toga uhljebio u SNV-u – krovnoj organizaciji Srba u RH – koju je Milorad Pupovac privatizirao i kompromitirao svojim nedemokratskim, malverzacijskim i kriminalnim aktivnostima i aktivnostima svojih suradnika sa kaznenim biografijama kao što je to slučaj sa potpredsjednikom SNV-a Aleksandrom Miloševićem”, stoji u priopćenju koje potpisuje Veljko Džakula.

U priopćenju stoji i ovo: “Glavni urednik tjednika Novosti Ivica Đikić je tokom rata nosio crnu uniformu HOS-a za koje se zna da su javno isticali opčinjenost ustaškom ikonografijom te veličanjem ustaštva. Sada takva osoba uređuje novine koje izdaje srpska zajednica u Hrvatskoj – a koja je upravo od onih čije idejno i političko nasljeđe je promovirao HOS doživjela najveći zločin u svojoj povijesti. Da bi stvar bila paradoksalnija Ivica Đikić sustavno proziva predsjednika Republike Ivu Josipovića kao desničara, neofašista i mrzitelja Srba, samo zato što isti ukazuje na nedemokratske i koruptivne pojave u srpskoj zajednici. Ivica Đikić imputira predsjedniku Josipoviću biografiju koju ima zapravo on, te na taj način obmanjuje hrvatsku javnost, vrijeđa Srbe u Hrvatskoj te njihove brojne žrtve koje su kao nevini civili pobijeni od strane ustaša koje je Ivica Đikić simpatizirao i promovirao u svojoj mladosti.”

U tom priopćenju se dodaje kako SDF smatra da Miloševiću i Đikiću nije mjesto na visokim funkcijama u srpskoj zajednici te smatraju da isti nemaju moralno pravo da moraliziraju, drže lekcije iz demokracije te javno stigmatiziraju i diskvalificiraju sve one koji ne misle kao oni i koji se usuđuju progovarati o korupciji i kriminalu unutar Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj.

Urednik tjednika Novosti Ivica Đikić u izjavi za Radio 101 kroz smije odgovara na optužbe da je bio pripadnik Hrvatskih oružanih snaga HOS-a: “Mislim da je bilo dovoljno upisati u Google ime Ivica Đikić pa bi se vidjelo da sam se rodio u ožujku 1977. godine i da sam, kada su se nosile te uniforme, bio u osmom radu osnovne i prvom srednje. Očito netko uživa u puštanju takvih informacija pa ako mu je to užitak neka pušta… Očito je to užitak i predsjedniku države čiji sateliti javno iznose takve nebuloze”, rekao je Đikić.

Aleksandar Milošević kaže da su optužbe jednostavno lažne. “Ako vam Veljko Džakula kaže da je danas 27.08. trebate se zapitati i pogledati u kalendar jer je velika mogućnost da laže. Ne samo da nije točno da sam otpušten iz SDF, od tamo sam otišao nezadovoljan načinom na koji je Džakula upravljao tom organizacijom. Također nije točno da sam osuđivan, molim vas nađite mi pravomoćnu presudu bilo kojeg suda u Hrvatskoj…”, izjavio je Milošević.

Odmah potom na jednom hrvatskom forumu pojavilo se pismo koje je prije nepunih devet godine, 18. studenog 2003., objavila Slobodna Dalmacija, a potpisu kojega stoji – Ivica Đikić.

Riječ je o odgovoru Tomislavgradskom dopisniku Slobodne Dalmacije Petru Milošu, objavljenom pod naslovom “Napad na dragovoljce”, u kojem, uz ostalo, stoji: “je li mi to hvala što sam s nepunih petnaest godina – kao neka hrvatska verzija neustrašivog Boška Buhe – pristupio HOS-ovim dragovoljcima odlučan u nakani da branim svoj dom i svoju domovinu, pa i da poginem za svoj narod!?”

Ovo pismo je kasnije “potegao” i Veljko Džakula, ističući da e ono dokaz njegovih tvrdnji. Ivica Đikić je potvrdio kako je on zaista autor tog pisma, no kaže kako je zapravo riječ o posprdnom odgovoru novinaru Milošu i njegovom “domoljublju”.

“Iz teksta je sasvim jasno vidljivo kako je riječ o ironiji, a ne ni o kakvom mom priznanju”, rekao je Đikić za Index.hr, dodajući kako je u vrijeme ratnih sukoba imao 14 godina i išao je u školu.