Vesna Pusić: Zbog zahtjeva EU-a, koridor kroz Neum otpada kao opcija

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je da ne vidi kako bi Neumski koridor mogao fukcionirati te ga praktički odbacila kao mogućnost za prometno povezivanje krajnjeg juga zemlje.

Ona je, govoreći o posjetu europskog povjerenika Štefana Fülea Zagrebu, rekala da ga je najviše zanimalo kako Hrvatska napreduje u ispunjavanju 10 hitnih mjera koje su nužne da bi se Hrvatska po planu pridružila Europskoj uniji 1. srpnja iduće godine.

U tom kontekstu izrazila uvjerenje kako će devet od deset točaka biti napravljeno do 31. siječnja, a granični prijelaz na izlazu i ulazu u Neum do 1. travnja.

Upravo je problem premošćivanja Neuma jedna od gorući tema na jugu Hrvatske. Tri su opcije most, trajekt i koridor.

“De facto ne vidim kako bi koridor mogao funkcionirati zbog brojnih fitosanitarnih zahtjeva koji stižu od Europske komisije i koje bi BiH teško mogla ispuniti”, kazala je ministrica Pusić, prenosi Tportal.

Što se tiče mosta, Europska komisija je zaključila da je to tip projekta koji može financirati, ali to sada zavisi od studija izvedivosti hoće li se zaista i ispuniti.

“U cijeloj toj priči bitno je dogovoriti i način izvoza i uvoza bosanskohercegovačke robe kroz luku Ploče, jer je to i naš interes i tu smo na istoj strani”, kazala je Pusić.