VIDEO: Ovako je prije 16 godina uhićen Ante Gotovina, na Pantovčaku se pio šampanjac

Prošlo je 16 godina otkako je, nakon višegodišnjeg skrivanja, na Kanarskim otocima uhićen je general Ante Gotovina.

Uhićen je kada su mu španjolski policajci prišli u restoranu hotela s četiri zvjezdice Bitácora u turističkoj zoni Playa de Las Americas na otoku Tenerife, piše Index.

Nije bio naoružan, a kod sebe je imao 12 tisuća eura. S njim je na večeri bio australski Hrvat Jozo Grgić Jablan, koji mu je taj novac donio kao financijsku pomoć za bijeg. I njega su uhitili pa pustili nakon nekoliko dana.

Uhićenje se dogodilo oko 21:10. U restoran je upalo devet španjolskih agenata. Prišli su stolu za kojim je general sjedio i pitali ga je li on Gotovina. Mirno je odgovorio da jest. Vezali su mu ruke, a on je u kameru koja je snimala rekao: “I to se jednom moralo dogoditi.”

Pogledajte snimku uhićenja Ante Gotovine:

Haška tužiteljica Carla del Ponte, kojoj je hvatanje Gotovine bila jedna od glavnih misija, nije skrivala oduševljenje uhićenjem.

“Imam vrlo dobre vijesti. Ante Gotovina je tijekom prošle noći uhićen u Španjolskoj”, kazala je.

Nakon vijesti o uhićenju u Zagrebu su ispijali pjenušac tadašnji predsjednik države Stjepan Mesić i šef tajne službe Tomislav Karamarko. Razloga za slavlje imao je i Vladimir Šeks, autor poznate krilatice “Locirati, otkriti, uhititi i transferirati u Haag”.

Tadašnji predsjednik Mesić u jednom je intervjuu rekao da ga je upravo Karamarko obavijestio da su Gotovinu službe locirale u Španjolskoj prisluškujući telefonske razgovore njegove supruge Dunje Gotovine. Karamarko je godinama kasnije, pogotovo nakon uzleta političke karijere, tvrdio da nije odigrao ključnu ulogu u uhićenju Gotovine. O detaljima Karamarko nikad nije htio pričati a, kako je naglašavao, u tome ga je sprječavala državna tajna.

Sve je krenulo kada je haška tužiteljica Carla del Ponte u lipnju 2001. godine poslala zapečaćenu, odnosno tajnu optužnicu i zahtjev za uhićenjem Gotovine koalicijskoj vladi Ivice Račana, koja ga je odbila uhititi. Poslala je i službenu pritužbu Haškom sudu, izjavljujući da zbog teških kvalifikacija ne može prihvatiti optužnicu, što je generalu dalo dovoljno vremena da do javne objave optužnice u srpnju 2001. godine pobjegne.

Gotovina je 16. studenoga 2012. godine, zajedno s generalom Mladenom Markačem, pravomoćno oslobođen svih optužbi za ratne zločine.