VIDEO: Papa Franjo primio predsjedateljicu Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto

Foto: KTA / vijeceministara.gov.ba

Sveti Otac Franjo, danas je primio je u audijenciju Borjanu Krišto, predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja se potom susrela i s kardinalom Pietrom Parolinom, državnim tajnikom, u pratnji nadbiskupa Paula R. Gallaghera, tajnika za odnose s državama i međunarodnim organizacijama, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

U srdačnom razgovoru u Državnom tajništvu, izraženo je zadovoljstvo pozitivnim bilateralnim odnosima i doprinosom mjesne Crkve društvu. U tom kontekstu posebno se razgovaralo o stanju katoličke zajednice te o nekim otvorenim pitanjima u odnosima Crkve i države.

Potom je, fokusirajući se na unutarnju stvarnost zemlje, ponovno potvrđena potreba promicanja pravne i socijalne jednakosti svih građana koji pripadaju svakom konstitutivnom narodu, kao i važnost uključivog dijaloga između svih političkih čimbenika za opće dobro Bosne i Hercegovine.

Na kraju su dotaknuta pitanja proširenja Europske unije konstatirajući sa zadovoljstvom davanje statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovine, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Vijest o ovoj audijenciji objavljena je i na mrežnoj stranici Vijeća ministara pa je prenosimo u cijelosti:

“Predsjedateljica Krišto je posebno izrazila veliku čast što je Sveti Otac primio njezino izaslanstvo u Velikom tjednu, kada papa Franjo vodi katoličke obrede uoči najvažnijeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Također je izrazila neizmjernu čast na prigodi za audijenciju te je papi Franji čestitala desetu godišnjicu pontifikata.

Predsjedateljica Krišto je istaknula da papa Franjo svojim riječima, poticajima i gestama potiče i hrabri duh zajedništva i bratske ljubavi koji je od posebne važnosti za sve vjerske i nacionalne zajednice u BiH.

Predsjedateljica Krišto se prisjetila Papina posjeta Bosni i Hercegovini 2015., kad je papa Franjo istaknuo da su važni tolerancija, dijalog i suradnja među različitim narodima i religijama u svrhu općega dobra. Upravo u tom ozračju predsjedateljica Krišto je izrazila uvjerenje da će se i u razdoblju koje slijedi nastaviti angažman Svete Stolice u korist pomirbe, dijaloga i međusobnog povjerenja u regiji, kao i podrške europskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Papa Franjo je naglasio da su tolerancija, međusobno razumijevanje i suradnja temelj svakog društva u cilju mirnog zajedničkog suživota i stabilnosti. Te su vrijednosti zajedničke za sve ljude.

Predsjedateljica je kazala da je novi saziv Vijeća ministara već učinio značajne iskorake te da će nastaviti s daljnjim predanim radom kako bi u razdoblju koje slijedi načinili značajne pomake kada je u pitanju nastavak reformskog procesa, kao što je ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, na putu priključenja Europskoj uniji.

Integriranje BiH u EU ostaje naš strateški i prioritetni cilj, istaknula je Krišto, koja je dodala da ostaje nedvojbeno opredijeljena za daljnje unapređenje političkog dijaloga, vođenje dobrosusjedskih odnosa, a sve u cilju mirnog suživota, stabilnosti i gospodarskog prosperiteta u korist svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Predsjedateljica je također navela da je podrška Svete Stolice europskom putu BiH od ključne važnosti. Krišto je informirala Svetog Oca o naporima, ponuđenim rješenjima i spremnosti na konstruktivan dijalog i kompromis, uz potpuno uvažavanje multinacionalnog karaktera Bosne i Hercegovine, kako bi se, među ostalim, iznašla rješenja i provela ograničena ustavna reforma i izmjena Izbornog zakona BiH.

Predsjedateljica Krišto je papi Franji darovala skulpturu ‘Majka’ akademskog kipara Stjepana Skoke, u znak sjećanja i poštovanja prema majkama udovicama svih ratova. Ona simbolizira izdržljivost u patnji, požrtvovnost za svoju djecu, postojanost i nadu. Krišto je pozvala Svetog Oca u službeni posjet Bosni i Hercegovini u Mostar i Hercegovinu i da svojim duhom, riječima i porukama potpomaže duhu jedinstva i mira.” (kta)