Vijeće sigurnosti podijeljeno oko presude generalima: Rusija i Kina protiv, SAD, Velika Britanija i Njemačka za

Vodeće članice Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu su se na višesatnoj raspravi o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Ruandu (ICTR) podijelile oko nedavnih oslobađajućih haških presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju.

SAD, Njemačka i Britanija pozvale su na poštivanje tih presuda i izrazile punu potporu sudu, Rusija ih je okvalificirala nepravednima a Kina je poručila kako ICTY mora u radu biti nepristran.

Ruski predstavnik Vitalij Čurkin poručio je kako dvije presude “diskreditiraju ideju međunarodne pravde” i ostavljaju otvorenim pitanje tko je kriv za zločine.

“Pravda nije zadovoljena”, kazao je Čurkin poručivši da ICTY “u svom radu ne pokazuje ni pravednost ni učinkovitost”.

On je kazao kako je Rusija iznenađena kako je “nemarno” s tri glasa prema dva poništena presuda u predmetu “Gotovina i Markač”.

Kina, koja nije bila zastupljena na razini veleposlanika, poručila je u povodu “kontroverzija” oko žalbene presude Gotovina i Markač da “ICTY mora poštivati načelo nepristranosti, neovisnosti i vladavine prava kako bi se osigurala pravda”.

Njemački veleposlanik pri UN-u Peter Wittig, pružajući punu potporu ICTY-iju, čiji je doprinos ocijenio “neprocjenjivim”, kazao je da taj sud kao i onaj za Ruandu poštuje najviše standarde pravde.

“Iako uviđamo da su nedavne presude ICTY-ija dočekane snažnim emocijama pozivamo na odgovorno ponašanje”.

“Izjave koje dovode u pitanje nepristranost ICTY-ija jedino služe potkopavanju mandata i ovlasti suda i pogubne su za proces pomirenja u regiji. To se ne smije tolerirati”, rekao je i pozvao zemlje regije da intenziviraju svoje napore u progonu ratnih zločina.

“U potpunosti podupiremo sud i poštujemo njegove presude”, kazao je američki predstavnik pri UN-u Jeffrey de Laurentis te je poručio kako je ICTY učinio “povijesni doprinos pravdi”.

Britanski veleposlanik Philip Parham, također izražavajući potporu svoje zemlje ICTY-iju, kazao je kako sve države moraju poštivati “neovisni i nepristrani način na koji sud radi”.

Hrvatske vlasti pozvao je da s “dostojanstvom i poštovanjem” reagiraju na oslobađanje Gotovine i Markača i poručio da su te presude donesene “kroz nepristran i neovisni sudski postupak”.

“Ključno je da obje strane poštuju tu presudu”, kazao je Parham.

Britanija je podržala poziv glavnog haškog tužitelja Hrvatskoj da se “fokusira na progon pred domaćim sudovima”.

Francuska predstavnica kazala je kako reakcije na nedavne oslobađajuće presude pokazuju “akutnu osjetljivost” i poručila da se ljude u regiji “mora uvjeriti da će pravda biti osigurana za sve žrtve”.

Članicama Vijeća sigurnosti obratio se i prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić koji je poručio da se međunarodna pravda mora primijeniti na sve, a ne selektivno a oslobađajuću presudu Gotovina Markač nazvao je sramotnom.

“Imaju li i Srbi pravo na pravdu?”, upitao je Vučić poručivši da ICTY nikoga nije kaznio za zločine nad Srbima u Hrvatskoj .

On je iskoristio priliku kako bi operaciju Oluju opisao kao neselektivni napad na srpsko stanovništvo kojim je protjerano 250 tisuća Srba i to je proglasio najvećom humanitarnom katastrofom od početka sukoba na području bivše Jugoslavije.

Požalio se da pred ICTY-ijem nije odgovarao nijedan visoki dužnosnik Hrvatske ili BiH iako je “na svim stranama” bilo zločina.

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Ranko Vilović odgovorio je kako Hrvatska može razumijeti frustracije onih koji su izjednačavali pojedinačne zločine jedne strane sa zločinačkom politikom vlasti ali ne može prihvatiti reakcije koje se svode “na preispitivanje ili čak i odbacivanje odluka suda”.

Poručio je kako “svaka odgovorna članica međunarodne zajednice” mora poštivati presude bila s njima suglasna ili ne.

Kazao je kako se cilj postojanja suda može postići ako se utvrdi istina a “istina je da u Hrvatskoj nije bilo udruženog zločinačkog pothvata” i da nije bila vladina politika činiti zločine.

Svjesni smo da su se pojedinačni zločini dogodili, kazao je Vilović podsjetivši da je Hrvatska procesuirala takve zločine te će to nastaviti raditi