Virus zapadnog Nila stigao u Hrvatsku, građanin S. Broda ga "pokupio" u Srbiji

Kod jednog pacijenta hospitaliziranog u Slavonskom Brodu na temelju kliničke slike meningoencefalitisa i epidemiološkog podatka boravka u Srbiji, posumnjalo se na infekciju virusa zapadnog Nila.

Rezultati analiza ukazali su na vjerojatnu infekciju virusom zapadnog Nila, koju je još potrebno potvrditi dodatnim testovima u referentnom laboratoriju, priopćeno je iz HZJZ-a.

Groznica Zapadnog Nila je bolest koju uzrokuje virus zapadnog Nila. Rezervoar bolesti su ptice, a virus se na ljude prenosi ugrizom zaraženog komarca vrste Culex (udomaćeni u Hrvatskoj), a mogu ga prenijeti i neke druge vrste komaraca. Bolest se ne može prenijeti s čovjeka na čovjeka.

U 80 posto slučajeva infekcija prolazi bez simptoma, a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s uglavnom blagim simptomima koji nalikuju prehladi ili gripi. Tek rijetko se može razviti teža bolest s simptomima meningoencefalitisa (upala moždane ovojnice i mozga), prvenstveno kod starijih ljudi i osoba oštećenog imuniteta, navode iz HZJZ-a.

U Srbiji tri osobe umrle

Tri su osobe preminule u Srbiji od posljedica zaraženosti virusom zapadnog Nila, potvrdila je za portal lista Kurir liječnica Olga Dulović, zamjenica ravnatelja Instituta za infektivne i tropske bolesti u Beogradu.

Sve troje preminulih su iz Beograda ili šire okoline. Na toj je klinici smješteno još 17 pacijenata kod kojih je potvrđen virus, od kojih je šestero na intenzivnoj njezi.

Beogradski mediji objavljuju da je do sada oboljelo 37 osoba, a riječ je uglavnom o onima iznad 50 godina te onima koji imaju već oslabljen imunosni sustav.