Više od 50 posto građana želi da proslava Oluje ostane u Kninu!

godisnjica-oluje-anketa

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila da je protiv mimohoda te da preferira da se obljetnica Oluje proslavi u Kninu. Isto misli i većina ispitanih u RTL anketi!

Većina građana želi da Oluja ostane tamo gdje se i dogodila. Više od 52 posto ispitanika želi proslavu 20. obljetnice Oluje isključivo u Kninu.

Da bi proslavu trebalo održati ujutro u Kninu, a poslijepodne istog dana u Zagrebu, smatra nešto više od petine ispitanih, dok je znatno manje ispitanika za to da se slavi jedan dan u Kninu, drugi u Zagrebu, a još manje da se u Zagrebu slavi mimohodom – tek nagodinu.

Glavni motiv onih koji su samo za proslavu u Kninu je emotivne naravi. Naime, oni žele da Knin ostane simbol pobjede.

Drugi je razlog novac. Četvrtina ispitanika smatra da je preskupo imati dvije proslave.

No, oni koji jesu za dvije proslave – u Kninu i Zagrebu – smatraju da i glavni grad Hrvatske treba dostojanstveno obilježiti 20. obljetnicu pobjede, a kao drugi razlog navode politizaciju proslave u Kninu.

HDZ-u skloni ispitanici u više od 70 posto slučajeva su samo za proslavu u Kninu. Tek nešto više od 8 posto smatra da bi trebalo slaviti i u Zagrebu.

No zanimljivo je da su i SDP-u skloni birači više za proslavu isključivo u Kninu, nego za proslavu u oba grada.

Bude li mimohoda, Zoran Milanović će ići ne samo kontra stava većine građana, nego i većine vlastitih birača.

Regionalno govoreći, Dalmacija i Slavonija su golemom većinom za Knin, Zagreb nešto manjom većinom, ali je zanimljivo da tek nešto više od četvrtine Zagrepčana priželjkuje da se Oluja 5. kolovoza proslavi i u njihovu gradu.

Izvor: RTL