Vjesnik.hr postaje glasilo Saveza antifašističkih boraca i antifašista?

Vjesnik.hr, online izdanje ugašenog dnevnog lista Vjesnik, dodijeljen je Savezu antifašističkih boraca i antifašista (SABA), pravnom slijedniku SUBNOR-a – Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, osnovanog 16. svibnja 1948. godine.

vjesnik_hr

Vijest o tome, pod naslovom “Vjesnik se vraća kući”, objavio je portal Novosti, ističući da udruga antifašista najavljuju angažman kvalitetnih novinara/ki.

U vijesti, koja je u međuvremenu uklonjena sa portala Novosti, a koju je prenio i portal Livela, objavljeno je da je to rezultat dogovora SABA-a i Ministarstva kulture. Navodno je dogovoreno da da se portal ugašenog dnevnog lista Vjesnik vrati, dodijeli i pokloni SABA-u, na adresi vjesnik.hr.

Vjesnik se tako vraća onome tko ga je i stvorio, a to su boric/kinje, partizani/ke i antifašisti/kinje, jer je list Vjesnik formiran na Petrovoj gori, početkom Drugog svjetskog rata. Portal će biti vrlo koristan jer će biti svojevrsni prozor koji će antifašisti/kinje otvoriti prema hrvatskom društvu i progovoriti o antifašizmu. Okupljaju se novinarski kadrovi i sastavlja se ekipa, dogovaraju se angažmani s najkvalitetnijim novinarima/kama koji drže do antifašizma i koji bi bili suradnici portala. Informacije o svim svojim aktivnostima, proslavama godišnjica brigada i jedinica do komemoracija će dostavljati i sve antifašističke organizacije, od općine, grada do županije i države”, objavio je portal Libela.

Hoće li dosta Vjesnik.hr postati tribina za objavljivanje vijesti o aktivnostima, godišnjicama, proslavama i komemoracijama, zasad nitko nije službeno potvrdio.

Drugim riječima, ne zna se je li ova vijest istinita, ali se pouzdano zna da je jedan detalj koji je u njoj naveden nije istinit. Naime, list Vjesnik nije formiran na Petrovoj gori, početkom Drugog svjetskog rata.

Prema onome što o tome piše Wikipedia, prvi broj izašao je 24. lipnja 1940. godine, a list se zvao Politički vjesnik. Zapravo, u tisku je načinjena pravopisna greška, pa je stajalo pogrešno “vijesnik” umjesto “vjesnik”. List je, u ilegali, pokrenuo Centralni komitet Komunističke partije Hrvatske. Početkom 1941. godine list dobiva naziv Vjesnik radnog naroda.

Početkom Drugoga svjetskog rata izlazi kao mjesečnik, sada nazvan Vjesnik Hrvatske jedinstvene nacionalno-oslobodilačke fronte, preselivši u jesen 1941. na Kordun, pa 1942. u zaselak Tomići kraj Drežnice. Zanimljivo je da u zaglavlju lista od kolovoza 1941. stoji parola “Smrt fašizmu – Sloboda narodu!” koju prihvaća cijeli oslobodilački pokret. Od 1943. tiska se na Kapeli, ponovno kao tjednik. Redakcija se, shodno tijeku rata, nastavlja seliti, a u siječnju 1945. stiže u Split.

Od 11. svibnja 1945. Vjesnik je izlazio kao dnevnik, sve do 20. travnja 2012. Nakon toga je do 26. travnja 2012 izlazio u elektronskom obliku (e-novine), a zatim samo kao internetski portal Vjesnik.hr. Od dana 12. lipnja 2012. prestaje ažuriranje portala Vjesnik.hr.