Vlada Sarajevske županije je neustavna jer Hrvati i Srbi u njoj nisu zastupljeni

Vlada Sarajevske županije neustavna jer Hrvati i Srbi u njoj nisu zastupljeni

Još nije ni počela raditi, a nova Vlada Sarajevske županije našla se na udaru kritika, i to zbog nepoštivanja onoga u što se većina stranaka iz nove vladajuće koalicije kune – multietničnosti, piše Večernji list BiH.

Umjesto oporbe, koja je očito zaokupljena vlastitim interesima, na nepoštivanje ustavne odredbe o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u Vladi Sarajevske županije, upozorili su neki od zastupnika iz parlamentarne većine i intelektualci. Amandman 29. na Ustav Sarajevske županije propisuje da će konstitutivni narodi i pripadnici skupine ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi sukladno rezultatima popisa stanovništva iz 1991. godine.

To nije slučaj s novom Vladom koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska fronta (DF), Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Savez za bolju budućnost (SBB) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL). Iako nacionalna pripadnost ministara nije objavljena, navodno je tek po jedan ministar hrvatske i srpske nacionalnosti u novoj Vladi koja, uz premijera, ima još 12 članova. Očito da se proporcionalna zastupljenost naroda prema popisu iz 1991. godine nije ispoštovala, barem kada su Srbi i Hrvati u pitanju. Reagirali su na to i neki županijski zastupnici, pa je Damir Nikšić iz SDP-a upozorio na potrebu da njegova stranka i druge članice Bh. bloka budu konzistentne u djelovanju.

S ovakvom Vladom, upozorava Nikšić, Bh. blok gubi argument koji ima protiv HDZ-a glede federalnog Doma naroda jer ima malo smisla, a još manje dosljednosti inzistirati na popisu iz 1991. za Dom naroda FBiH (iako se Dom naroda FBiH nigdje ne spominje u Ustavu FBiH), podnositi apelacije, a istodobno ignorirati županijski Ustav koji eksplicitno navodi popis 1991. kao kriterij formiranja vlada županija.

“Jasno je da je nova Vlada morala ispoštovati ravnomjernu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih na ministarskim pozicijama, i to u omjeru prema popisu iz 1991. godine”, piše Nikšić na svom Facebook profilu te upozorio da, ako želi ostati dosljedan, bh. blok mora revidirati učinjeno.

I ravnateljica Centra za kulturu dijaloga dr. Sanja Vlaisavljević kritizirala je novu županijsku Vladu osvrćući se na tvrdnju da su birani sposobni.

“Ali, zar među sposobnim i građanima nije bio ni jedan Hrvat ili Srbin, čisto radi dekoracije, ako ni zbog čega drugog? Zar nije bilo sposobnih građana neumirovljenika? Sad postaje jasno kako treba izgledati građanska, a ne nacionalistička…”, napisala je Vlaisavljević.

Iako je jasno da se ustavnost nove županijske Vlade u Sarajevu može oboriti, upitno je hoće li i tko to i pokrenuti. Zanimljivo je da su i predstavnici međunarodne zajednice, umjesto barem kurtoazne kritike zbog nepoštivanja ustavnih odredbi, požurili čestitati novoj Vladi na imenovanju. (HMS)