Vlaisavljević: Hrvati imaju pravo na federalnu jedinicu – VIDEO

Sveučilišni profesor iz Sarajeva dr. Ugo Vlaisavljević gostovao je sinoć u programu HTV-a Oscar C, u emisiji “Dobar, loš, zao” urednika i voditelja Marija Vrankića, a izrečenim stajalištima izazvao je veliku pozornost gledateljstva.

Prof. Vlaisavljević govoreći o poslije Daytonskoj BiH ukazao na autističnost i samodopadnosti glavnog grada BiH, lažne metropole, u stvari provincije koja nije spremna unutar svoje političke elite, ali i svekolike nazovi intelektualne i medijske javnosti prihvatiti normalan i iskren dijalog, sučeljavanje argumenta, a ne lijepljena svakojakih etiketa i šikaniranja onih koji imaju i iznose oprečna stajališta i promišljanja od većinskog, odnosno bošnjačkog.

U tom kontekstu posebice se osvrnuo na neprofesionalnost javnih servisa, napose FTV-a, koji nije u funkciji javnosti nego jedne stranke, jednog lidera i jednog naroda, tj. politike SDP-a, Zlatka Lagumdžije i Bošnjaka. Istaknuo je kako javni medijski prostor dobijaju samo oni “intelektualci” koji su promotori lažne multietničnosti i stajališta koja su po njihovim kriterijima vrijednosti i interesne povezanosti.

Prof. Vlaisavljević je vrlo precizno i argumentirano obrazložio opravdanost zahtjeva Hrvata za federalnom jedinicom, što smatra dobrim i za stabilnost BiH, a što su u anketnom pitanju izrazito podržali i gledatelji u telefonskom glasovanju. Podsjetio je i na opaske dr. Žarka Puhovskog koji je kazao kako hrvatska teritorijalna jedinica u BiH ne bi bila na njezinu štetu.

Komentirajući dogovor dva HDZ-a, sporazum Ljubić – Čović, Vlaisavljević kazao je kako je on potpuno očekivan, s obzirom na nadglasavanje koje se dogodilo na posljednjim izborima, a i inače neku vrstu ćorsokaka u koji je zapala hrvatska politika koja je nastojala da se suradnjom, susretljivošću u BiH ostvari neka vrsta integralnog zajedništva.

“Pokazalo se da to ne vodi nigdje i da ne pokazuje rezultate. Postojeće stanje, istaknuo je on, najbolje je ocijenio dr.Božo Ljubić, lider HDZ-a 1990, govoreći na svečanosti 19. obljetnice Herceg-Bosne, “kada je rekao da je stvarnost u kojoj se živi i u kojoj se djelovalo ustvari stvarnost jedne konfederacije”.

Ukazao je na problem tzv. konstitutivnih manjina (Hrvata u većinskim bošnjačkim područjima ili Bošnjaka u većinskim srpskim, Srba u Federaciji BiH) tj. potrebe zaštite njihovih prava i artikuliranja interesa.

Vlaisavljević se osvrnuo i na opaske prof. dr. Mirjane Kasapović koja je politiku lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i bošnjačke političke elite okarakterizirala kao istom onom koju je prije rata provodio Slobodan Milošević.

“Ja sam u javnosti izvrgnut i bio postavljen na stup srama zbog tvrdnje da su tzv. antinacionalisti gori od nacionalista. Pri tome samo upravo imao Miloševićevu politiku u vidu. (…) Odavno se nitko u ovom dijelu svijeta ne izjašnjava kao deklarirani nacionalist nego se upravo svi izjašnjavaju kao antinacionalisti. Antinacionalizam je vid perfidnog nacionalizma koji ovdje vlada”, ocijenio je prof. Vlaisavljević. [Bljesak.info]