Vlasti RS podnijele prijavu protiv sedam dužnosnika HV-a i HVO-a

Vlasti Republike Srpske podnijele su prijavu Tužiteljstvu BiH protiv sedam vojnih i političkih dužnosnika Hrvatskoga vijeća obrane i Hrvatske vojske zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim zarobljenicima iz BiH.

Kako su priopćili iz Centra javne sigurnosti iz Banje Luke, osumnjičeni se terete da su na početku rata u BiH djelovali suprotno odredbama Ženevske konvencije osnivajući logore za području općine Kupres, Ljubuški i Tomislavgrad, kao i na prostoru Republike Hrvatske u bivšoj vojarni Jugoslovenske narodne armije Lora u Splitu i bivšoj vojarni u Zadru.

U prvim mjesecima 1992. godine, prema navodima policije u Banjoj Luci, ubijeno je 19 civila srpske nacionalnosti i 20 pripadnika Teritorijalne obrane Kupresa. U tom razdoblju 18 osoba je odvedeno u četiri logora na području BiH i dvije na području Hrvatske. Te osobe se i danas vode kao nestale, precizirali su u priopćenju Centra javne sigurnosti Banje Luke.

Mediji u BiH navode da je prijava, uz ostale, podnesena protiv bivšeg predsjednika HDZ-a BiH Bože Rajića, koji je u vrijeme ratnih sukoba bio načelnik Kriznog stožera u Kupresu te generala HVa i HVO-a Željka Glasnovića, koji je bio zapovjednik Zbornog područja Tomislavgrad. [hrt]