Vlasti RS traže uklanjanje kapije s katoličkog groblja u Barlovci kod Banje Luke

barlovci-groblje

U Rješenju koje je 14. ožujka 2013. donijelo Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, a koje je potpisao ministar Nedeljko Čubrilović nalaže se Banjolučkoj biskupiji i Župnom uredu Barlovci kod Banje Luke da „odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana dostavljanja rješenja izvrši uklanjanje dvije metalne kapije“ koje se nalaze na ulazu u katoličko groblje Crkvine u mjestu Dragočaj u župi Barlovci.

Groblje Crkvine je jedno od najstarijih katoličkih groblja na banjolučkom području, a pouzdano se zna da postoji već više od 200 godina. Radi se o jednom dosta velikom groblju. Kao i svako katoličko groblje, tako je i ovo uvijek bilo ograđeno, kako domaće ili divlje životinje ne bi unutra ulazile i pravile nered po grobovima ili oštetilo kapelicu u kojoj se redovito slavi Sveta misa. Stoga još više čudi nepravedno Rješenje koje nalaže da se uklone kapije.

Malobrojni povratnici Hrvatske nacionalnosti se pitaju, što će biti s grobovima njihovih predaka?! Zar će još i divlje zvijeri rovariti po grobovima naših predaka? Možda će uskoro netko izdati Rješenje da se i groblje ukloni?! u strahu se pitaju žitelji ovoga područja, s ponosom se sjećajući svojih predaka.

Zar nije bilo dovoljno što je 96 % živih Hrvata protjerano s ovoga područja, sad hoće i mrtve da protjeraju – čude se oni.

Groblje je nama sveto i zato se nećemo pomiriti s ovim nepravednim rješenjem – poručuju Hrvati-katolici iz Barlovaca raseljeni diljem svijeta.

U Biskupskom Ordinarijatu u Banjoj Luci su nemalo iznenađeni ovakvim „neozbiljnim“ rješenjem i čude se kako je nekome ovo moglo pasti napamet, kad se zna da su groblja redovito ograđena. „Katolici jako puno drže do svojih predaka i do njihovih grobova, stoga je ovakvo Rješenje udarac u naše svetinje“ kažu u Biskupskom Ordinarijatu. Pozivaju nadležne institucije vlasti da čim prije dokinu ovakvo, po Hrvate-katolike i naše pretke, nepravedno i ponižavajuće Rješenje.

Podsjećamo, župa Barlovci, koja se nalazi 10-ak km sjeverno od Banje Luke, je 1991. godine imala 4.081 vjernika, da bi danas imala samo 191 vjernika. [kta/tabb]