Vojnici Eufora izazvali incident u središtu Banje Luke

Načelnik Policijske stanice Centar Banja Luka Željko Stojnić potvrdio je danas da je policija rano jutros, tijekom redovne patrole, primijetila narušavanje javnog reda i mira u središtu grada.

On je precizirao da je nakon intervencije ustanovljeno da su u tom narušavanju javnog reda i mira sudjelovale dvije osobe za koje je prilikom legitimisanja u CJB Banja Luka utvrđeno da su pripadnici EUFOR-a te osobe inicijala S. B. i A. Ć. iz Banje Luke, koja je lakše ozlijeđena.

U obraćanju novinarima on je potvrdio da pripadnici EUFOR-a nisu bili u službenom vozilu ni u uniformama, te da su imali službene isprave i nisu pružali otpor jer nisu ni uhićeni, već su sami došli na saslušanje u policijsku stanicu.

Stojnić je dodao su dvije „N. N. osobe“ bile neprijatne prema policiji, ali su to bili manji incidenti, odnosno, kako je rekao, neprijatnosti.

On nije mogao reći da li je riječ o turskim državljanima, te da li su bili alkoholizirani, kao što su tvrdili neki mediji iznoseći navode da su “EUFOR-ovi vojnici ‘brutalno pretukli dvoje Banjalučana”.

“Ne možemo kazati kojeg su državljanstva, jer mi to zapravo i ne znamo. Odavali su utisak alkoholiziranih osoba, to je istina”, dodao je načelnik Policijske stanice Centar Banja Luka.

Treba napomenuti da policija RS-a nema zakonsko pravo da te osobe tretira kao ostale koje narušavaju javni red i mir ili nanose tjelesne ozlijede, jer imaju imunitet.

Naime, međunarodne vojnike u sklopu misije EUFOR-a u BiH nema pravo da uhiti, alkotestira ili saslušava lokalna policija.

Kako posjeduju imunitet jer su pripadnici međunarodnih vojnih snaga u BiH, tako nisu ni uhićeni, već su dobrovoljno dali izjave.

Iz EUFOR-a je danas priopćeno da je riječ o pripadnicima austrijskog kontingenta EUFOR-a, kao i da će provesti detaljnu istragu o ovom incidentu.

Po nepotvrđenim informacijama, do incidenta je došlo rano jutros, oko 4.15 sati, kada se Ana Ćurić iz Banje Luke vraćala kući u naselju Bulevar cara Dušana, u središtu Banje Luke.

S njom je bio i njen prijatelj Stefan Brkić. Nakon što je dopratio Anu, on se udaljio, a njoj su prišla dvojica nepoznatih mladića, obraćaju joj se na njoj nepoznatom jeziku. Tada ju je, kako je ispričala, jedan od njih navodno povukao za nos, a drugi joj podmetnuo nogu i oborio je na zemlju.

Stefan se vratio i u tom trenutku je naišla policija čiji pripadnici su bili u redovnoj patroli te su se zaustavili kada su ugledali “gurkanje” na ulici.

Jedan od pripadnika EUFOR-a tada je, kako se doznaje, gurnuo Stefana na policijsko vozilo i on je pao na retrovizor. Tada je intervenirala i policija.

Po nalazima liječnika, djevojka je zadobila lakše tjelesne ozlijede u predjelu kuka, a mladić nije ozlijeđen.