Vrgorac i Biokovo prepuni masovnih grobnica koje svjedoče o zločinima komunizma

Novootkrivenu masovnu grobnicu na Novom groblju u Vrgorcu posjetio je danas fra Miljenko Stojić, vicepostulator Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, koja godinama traga za pobijenim hercegovačkim franjevcima. U izaslanstvu su bili i voditelji općinskih povjerenstava za istraživanje i obilježavanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća iz Ljubuški i Čitluka te Tihomir Glavaš iz zavoda za zaštitu spomenika kulture Županije Zapadnohercegovačke.

Masovna grobnica na Novom groblju u Vrgorcu
Masovna grobnica na Novom groblju u Vrgorcu / Foto: hrsvijet.net
Godinama se u Vrgorcu ali i u susjednoj Hercegovini prenosila priča o postojanju masovne grobnice u kojoj su pokopani civili koje su partizanske postrojbe odvele iz Ljubuškog krajem siječnja 1945. i ubile na lokalitetu Novog groblja. Međutim, do prije nekoliko dana točno mjesto te lokacije nije bilo poznato.

“Drago mi je da je došlo do potvrde informacija o kojima odavno govore oni koji desetljećima svjedoče o ovoj grobnici. Riječ je o civilnim osobama odvedenim iz zatvora u Ljubuškom, koja je na ovo mjesto dovedena zajedno sa skupinom koju smo prije nekoliko godina eshumirali u Kotezima a u kojoj je bio i fra Maksimilijan Jurčić”, kazao je fra Miljenko Stojić ističući kako vjeruje da će institucije sustava nastaviti raditi posao sukladno zakonu.

Prema riječima gradonačelnika Vrgorca Tomislava Matkovića svoj dolazak u Vrgorac najavili su stručni timovi Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtva komunističkih zločina na čelu s ravnateljem Tomislavom Anićem, tako da je izvjesno očekivati kako će Ured preuzeti postupak istraživanja i obilježavanja ove grobnice.

Pored masovne grobnice na Novom groblju očekuje se otvaranje drugih masovnih grobnica u vrletima Biokova nastalih u razdoblju između 1942. i 1946., gdje se prema nekim procjenama nalazi čak 1700 masovnih stratišta koja se pripisuju partizanskim jedinicama, KNOJ-u i OZNI. Prema iskazima nekolicine svjedoka u jednom od tih stratišta nalaze se i posmrtni ostaci jedne skupine širokobrijeških fratara koje su polovicom veljače 1945. sa sobom odveli dijelovi II. i IV. partizanske brigade, kojima su u to vrijeme zapovjedali Bruno Vuletić i Ivan Gaće.

“Do Kozice smo išli skupa. Tu je bilo vijećanje što učiniti ali nitko nije želio donijeti zapovjed o sudbini zarobljenika. Nakon određenog vremena jedna je skupina krenula prema Zagvozdu a druga, starom cestom, prema Makarskoj”, kazao je jedan od sudionika tih događaja, te tako pomogao u rasvijetljavanju ove enigme stare skoro sedam desetljeća.

Masovna grobnica u Zagvozdu je u međuvremenu eshumirana. Pronađena je i ova na Novom groblju. Očito je kako slijedi i rješavanje enigme zvane Biokovo. [D. Šimić / hrsvijet.net]