Vukčević: Razotkriveni jataci haaških bjegunaca, general Pavković skrivao Mladića

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je kako je u tijeku kazneni postupak protiv 13 osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u pomaganju i skrivanju optuženih za ratne zločine pred Haškim sudom.

Istaknuo je da su potpuno razotkrivena kretanja i sve osobe koje su bile u kontaktu ne samo s Ratkom Mladićem i Stojanom Župljaninom, već i s Goranom Hadžićem i Radovanom Karadžićem.

Govoreći o Hadžiću, jednom od vođa srpske pobune u Hrvatskoj, uhićenom u srpnju 2011. na Fruškoj gori u Vojvodini, naveo je kako je posebno istražen događaj kada je u danu donošenja optužnice protiv Hadžića iz Den Haaga u srpnju 2004., on napustio kuću u kojoj je bio do tada te da je bilo očigledno da je Hadžić imao informaciju da je on na optužnici Haškoga suda.

Govoreći o Mladiću, Vukčević je kazao kako se Mladić krio u srbijanskim vojnim objektima sve do kraja travnja 2002., uz znanje tadašnjeg načelnika glavnog stožera vojske Nebojše Pavkovića, koji bi, po riječima Vukčevića, također bio procesuiran da se već ne nalazi u Den Haagu.

Radovanu Karadžiću, uhićenom u Beogradu u srpnju 2008., u skrivanju su, kako je rekao Vukčević, pomagali članovi najuže obitelji, koji ne mogu biti procesuirani. Tužitelj je dodao kako je, prema informacijama koje ima tužiteljstvo, određeni broj ljudi, među kojima, primjerice, poznati srbijanski pisac Momo Kapor (preminuo početkom ožujka 2010.), znao tko je dr. Dragan Dabić, kako se u javnosti predstavljao Karadžić.

Najorganiziraniju mrežu pomagača imao je Župljanin, uhićen u lipnju 2008. u Pančevu, dodao je Vukčević. Rekao je da će bivšeg šefa srbijanske obavještajne službe BIA (Bezbednosno informativna agencija) Radu Bulatovića, koji je tu funkciju obavljao do sredine 2008., tužiteljstvo pozvati da objasni neke stvari jer se vjeruje da je imao informacije koje su mogle dovesti do Mladića i Župljanina.