William Burns: Amerika je razočarana političarima u BiH

Jučer je u Dubrovniku počeo Croatia Summit, međunarodni skup o suradnji u Jugo-istočnoj Europi na kojem sudjeluju mnogi predsjednici, premijeri i šefovi diplomacija zemalja regije te visoki dužnosnici Europske unije, Sjedinjenih Država i Kanade.

U pozdravnom govoru na otvorenju skupa, visoki dužnosnik američke diplomacije William Burns izjavio je da mu je drago što se nalazi u Hrvatskoj, na dvadesetu godišnjicu njezine nezavisnosti te neposredno nakon što je Hrvatska završila pristupne pregovore o članstvu u Europskoj uniji.

‘Hrvatski državni vrh i cijeli narod zaista mogu biti ponosni zbog toga što su ispunili zahtjevne kriterije za članstvo u Uniji’ – rekao je dotajnik William Burns koji je u Državnom tajništvu odgovoran za političke odnose.

Hrvatski uspjeh – dodao je Burns – pokazuje da je ‘napredak moguć, bez obzira na činjenicu što je on rezultat napornog posla i žrtvovanja.’ Taj napredak na putu za Europu – rekao je američki diplomat – važna je poruka svim zemljama regije.

William Burns je rekao da Washington posebno cijeni činjenicu što su predsjednik Republike Hrvatske Ive Josipović i premijerka Jadranka Kosor proteklih godina u niz navrata pokazali da im je stalo do dobrih odnosa sa Srbijom. ‘Zajedno s vašim srbijanskim kolegom, predsjednikom Borisom Tadićem, vi ste pokazali izuzetnu hrabrost kako bi se riješili problemi vezani uz protekli rat’ – rekao je William Burns.

U vezi situacije u Bosni i Hercegovini, američki je diplomat rekao da je vlada Sjedinjenih Država ‘vrlo razočarana’ što tamošnji političari prioritet daju ‘osobnim, političkim i parcijalnim interesima, a ne interesima cijele zemlje i njezinih građana.’

Burns je posebno kritizirao retoriku koja poziva na nezavisnost ili odcjepljenje Republike Srpske, jednog od entiteta Bosne i Hercegovine. On je naglasio da se granice u regiji – bila to Bosna i Hercegovina ili Kosovo – ne mogu povlačiti po ‘čisto nacionalnim linijama’. Takva praksa ne bi mirno završila – rekao je William Burns.

Izvor: Glas Amerike