Za 10-15 godina u Sarajevu će biti 500 Hrvata i 300 Srba

Zdenko Marković, predsjednik Fondacije Hrvatskog vijeća obrane, koja okuplja četiri sarajevska hrvatska udruženja, rekao je da su Hrvati u Sarajevu ugroženi i da danas čine manje od dva posto stanovništva, odnosno da ih ima 10 do 12 tisuća, za 10 do 15 godina ostat će ih oko 500, a Srba možda 300.

Agencija Srna javlja da je Marković, koji je nazočio današnjoj sesiji “Kruga 99”, izjavio da će u Sarajevu ostati samo oni Srbi koji su u crkvenom zboru ili u nekoj političkoj stranci, kao što je SDP.

“Ako nemate posao onda idete i tražite bolje”, rekao je Marković i naveo primjer da ni on ni njegova supruga koja ima dva fakulteta nemaju posao u Sarajevu i da je sasvim normalno da će otići iz grada.

Prema njegovim riječima, sadašnja politika ne vodi dovoljno računa o Hrvatima u Sarajevu, podsjetivši da je u akciji “Stop majorizaciji Hrvata u BiH”, provedenoj u Sarajevu, prikupljeno oko 1 600 potpisa i da je to bilo “svojevrsno prebrojavanje”.

Marković je rekao da su peticiju potpisivali Hrvati i Srbi, dok su Bošnjaci provocirali i govorili “Šta ćete vi ovdje?”.

“Govorili su nam da smo Bosanci, a ne Hrvati i da trebamo ići iz ove države”, naglasio je Marković, dodavši da po odnosu Bošnjaka prema hrvatskom narodu u BiH ispada da su se Hrvati borili u “paravojnim formacijama”.