Za sutra najavljen sastanak "američkih" eksperata i predstavnika federalnog Parlamenta

bih-kartaU Sarajevu će se sutra održati sastanak predstavnika ekspertne grupe koju je formiralo američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini za pitanja reforme Federacije BiH i predstavnika federalnog Parlamenta, potvrdio je večeras Zlatan Begić, tajnik ekspertne grupe.

Do sada je ekspertna grupa imala nekoliko sastanaka s predstavnicima nevladinog sektora, institucijama međunarodne zajednice u BiH, a sada je potrebno održati sastanak s predstavnicima Parlamenta Federacije BiH kako bi ih upoznali s procesom koji ekspertna grupa vodi, ali i da bi se čuli njihovi stavovi u pogledu funkcioniranja Federacije BiH.

Naime, Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini okupilo je grupu poznatih i uvaženih pravnika i stručnjaka kako bi pomogli da proces reforme Federacije napreduje i da se artikuliraju konkretne opcije za reformu.

Zadatak grupe, ističe Begić, je da sagleda trenutnu stanje te identificira propuste koje je uočila međunarodna zajednica u funkcioniranju sustava i gdje je najveći problem kod funkcioniranja zakonodavne vlasti, ali i da se čuje stav građana i nevladinog sektora koji osjećaju takve propuste.

Na osnovu dobivenih podataka od institucija Federacije, nevladinog sektora, međunarodne i akademske zajednice u BiH napravit će se stručno-pravna analiza koja će upućivati na to koji su to problemi sa stručno-prave osnove a koji dovode do nefunkcionalnog sustava vlasti u Federaciji BiH.

Begić je pojasnio da će ekspertna grupa na osnovu te analize sačiniti stručno-pravne i neutralne preporuke kako prevazići te probleme, kako aktualni ustavni sustav u Federaciji učiniti funkcionalnijim, a u interesu građana Federacije BiH odnosno onih koji plaćanjem poreza financiraju takav sustav vlasti.

Kako je ranije na svom blogu napisao američki ambasador u BiH Patrick S. Moon, ova će grupa pregledati sve do sada pristigle prijedloge i preporuke i pažljivo razmotriti sve opcije za poboljšanje funkcionalnosti, efikasnosti i isplativosti Federacije.

Ona će djelovati neovisno, te će organizirati sastanke i razgovore s različitim pojedincima i grupama, uključujući odgovarajuće dužnosnike u vlasti čiji je cilj također poboljšanje stanja u Federaciji.