Zaboravljene žrtve: Hrvatsku obitelj Barbalić šešeljevci su 1997. izbacili iz stana u Zemunu

ivan-barbalic
Prvog dana srpnja navršilo se petnaest godina otkako su u Zemunu radikali Vojislava Šešelja oteli i opljačkali stan obitelji Barbalić samo zato što su Hrvati. Do danas Baralićima stan nije vraćen i sada je predmet na Ustavnom sudu Srbije, a kako stvari stoje, mogao bi uskoro i pred sud u Strasbourgu.

Ivan Barbalić sa sinom Darijom živi u Baškoj na Krku, a u zemunskom stanu su i dalje nasilno useljeni, Šešeljova tajnica Ljiljana Mioković, kako se prezivala kad se uselila, danas Mihajlović, i njezin suprug Ognjen Mihajlović, tiskar Šešeljovih pamfleta u kojima haaški optuženik blati i pljuje tužitelje i suce Haaškog tribunala, mnoge političare međunarodne zajednice i političke protivnike u Srbiji.

Obitelj Barbalić u otetom stanu u Ulici kapetana Radića Petrovića broj 12 živjela je više od 50 godina. Slovila je za uglednije zemunske obitelji. Djed Ivana Barbalića bio je gimnazijski profesor, otac direktor i profesor u Ekonomskoj školi, majka Danica radila je u računovodstvu Dječjeg vrtića, a Ivan je bio zaposlenik u Beobanci. U ranim prijepodnevnim satima prije 15 godina pred njihovom zgradom zaustavio se crni džip, a potom i kamion registracijskih pločica Beli Manastir.

Obitelj Barbalić bila je u to vrijeme na odmoru na moru. Za samo 25 minuta naoružani Šešeljovi radikali ispraznili su stvari iz stana Brabalićevih i kamionom ih odvezli u dvorište zemunske Općine. Uzurpatori su, navodno, imali rješenje da se stan dodjeljuje spomenutoj Šešeljovoj tajnici Ljiljani Mioković, ali to rješenje nikada nitko nije vidio. Šešelj je sve pravdao time što navodno u stanu “već pet godina nitko nije živio”.

To nije bilo točno, jer je obitelj Barbalić živjela u tom stanu i bila u postupku otkupa, koji je glasio na Ivanovu majku Danicu. Lideru radikala nije bilo dovoljno što je lagao javnosti, već je pred milijunskim auditorijem mahao putovnicom tada sedmogodišnjeg Darija Barbalića i vikao kako “mali ustaša neće ići u srpsku školu”.

Neki građani Zemuna, zgroženi tim postupkom, pokušali su povremenim akcijama skrenuti pažnju javnosti na “fašističke metode” radikala, u čijim su redovima tada bili i današnji srpski predsjednik Tomislav Nikolić i vršitelj dužnosti lidera Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, koji ovih dana završava poslove oko formiranja srpske vlade. Neki od organizatora prosvjeda bili su fizički napadani i maltretirani.

Najgore je prošao ugledni beogradski odvjetnik Nikola Barović, branitelj obitelji Barbalić. Nakon sudjelovanja u jednom TV duelu s Vojislavom Šešeljom, gdje je bilo riječi o otetom stanu porodice Barbalić, Šešeljovi tjelohranitelji su ga premlatili. Šešelj se naknadno izrugivao kako se “odvjetnik Barović poskliznuo na koru banane…”.

Inače, Ivan Barbalić je dvije godine nakon otimačine boravio u Zemunu, a vidjevši da mu tu, kako je rekao, “nema života”, otišao je na Krk. Otada je održano 51 ročište, a odvjetnica Barbalićevih Milica Litera naglašava kako je podneseno više pritužbi zbog neefikasnosti suda.

U kolovozu 2010. godine umrla je Danica Barbalić, Ivanova majka i nositeljica stanarskog prava. Suđenje je prekinuto sedam mjeseci nakon njene smrti. Ivan Barbalić je, međutim, podnio zahtjev da umjesto majke stupi u parnicu, što je Prvi osnovni sud u Beogradu pred kraj prošle godine odbio s obrazloženjem da se pravo zakupa stana ne nasljeđuje. Sada se, stoga, ovaj nemili slučaj nalazi pred Ustavnim sudom Srbije.

Ivan Barbalić u Baškoj na Krku kao sezonski radnik prodaje novine u jednom tamošnjem hotelu. Tu živi već više od 13 godina, ali rado bi se, kaže, vratio u Zemun, gdje je rođen, gdje su mu prijatelji…

“Opljačkali su mi sve što sam godinama stjecao. Znam da je u ratovima bilo i gorih stvari, ali ja sam prognan u miru, i to samo zato što sam Hrvat”, kaže Ivan Barbalić. [Jovo Paripović / Slobodna Dalmacija]