Zabrinuti načelnik Neuma pita: Kako ćemo se opskrbljivati hranom kad Hrvatska uđe u Europsku uniju?

Načelnik općine Neum Živko Matuško zatražio je od vlasti Bosne i Hercegovine poduzimanje mjera kojima bi se osigurala nesmetana opskrba te općine prehrambenim proizvodima i nakon 1. srpnja, kada je najavljen ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a na snagu stupa posebni režim prijevoza roba biljnog i životinjskog podrijetla.

Medijima u BiH dostavljeno je pismo kojega je tim povodom načelnik Živko Matuško uputio predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi te premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću uz ocjenu kako će ulaskom Hrvatske u EU biti iznimno otežana opskrba Neuma robama biljnog i životinjskog podrijetla.

Takva roba od 1. srpnja naredne godine u Hrvatsku će iz BiH moći ulaziti samo preko prijelaza Bijača kod Metkovića te Gradiška na sjeveru zemlje.

BiH i Hrvatska dogovorile su uspostavu posebnog graničnog trgovinskog režima ka hrvatskom jugu preko teritorija Neuma, po kojemu će kamioni biti zapečaćeni pri ulasku na teritorij BiH i kroz njega prometovati bez zaustavljanja, a carinski će pečati biti provjeravani pri ponovnom ulasku na teritorij Hrvatske.

U pismu neumskog načelnika traži se da opskrbu Neuma ovakvom robom bude omogućena na isti način.

Matuško je naveo kako će u protivnom u Neumu biti primorani zaustaviti prometnu komunikaciju preko teritorija te općine.

Matuško je u nedavnom dopisu vlastima BiH zatražio i otvaranje posebnog prometnog traka na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj za stanovnike Neuma.

Neum je s unutrašnjošću BiH izravno povezan tek lošom cestovnom prometnicom koja vodi ka Stocu pa se najveći dio prometa kao i iz te općine odvija Jadranskom magistralom u pravcu Ploča odnosno Dubrovnika.