Još niste ugradili razdjelnike topline? Zagreb subvencionira, ali je natječaj raspisan usred ljeta!

Još 31. srpnja Grad Zagreb raspisao je natječaj za subvencioniranje troškova nabave i ugradnje uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije u stambenim zgradama. Natječaj traje do konca kolovoza, a Grad će onima koji se griju preko HEP Toplinarstva i koji zadovolje uvjete natječaja, pomoći s 50 posto ukupne vrijednosti troškova projekta, piše Tportal.

radijator

Tih 50 posto može maksimalno iznositi 2500 kuna (s PDV-om) po stanu, a uključuje nabavu i ugradnju uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije i termostatskih ventila te pripadajuće radove, uz ugradnju opreme za balansiranje sustava. Procjene kažu da prosječan stan s centralnim grijanjem ima šest radijatora, a trošak ugradnje po jednom stoji oko 650 kuna.

Međutim, jedan stavak u natječaju posebno je razbjesnio građane koji su nam se javili na mail, a on kaže da se na njega mogu prijaviti ‘ako se za ugradnju Sustava odluče i ugrade ga svi stanovi na zajedničkom mjerilu toplinske energije’. Čitatelji smatraju da se u pojedinim ulazima stanari ne mogu dogovoriti sto posto oko puno banalnijih stvari od ugradnje razdjelnika, a dodaju i da je vrijeme raspisivanja natječaja suludo jer je vrijeme godišnjih odmora.

Iz Grada pak odgovaraju da razlog za stavljanje uvjeta prema kojem svi moraju biti za ugradnju uređaja, leži u članku 52. Zakona o toplinskoj energiji koji propisuje da su svi suvlasnici stanova dužni ugraditi tražene uređaje. Ako netko u zgradi bude protiv i ne ugradi uređaje, Zakon je propisao kazne od deset do pedeset tisuća kuna.

Inače, uređaji se neće ugrađivati prije ljeta 2015. godine jer dok natječaj završi koncem kolovoza, a potom i pregleda sva potrebna dokumentacija, sistemi centralnog grijanja bit će napunjeni i spremni za novu sezonu. Iako se potrebni uređaji mogu ugrađivati i tijekom sezone grijanja, to bi zahtijevalo pražnjenje sistema, što bi za posljedicu imalo hladne stanove na nekoliko dana usred zime. Prema navedenom Zakonu, rok za ugradnju uređaja u građevine koje imaju više od 70 uporabnih cjelina, jest do kraja 2015. godine, dok ostali imaju godinu dana više.