Zagrebački liječnik oboljelima od korone prepisuje ivermektin, oni ga uredno podižu u ljekarnama!

Zagrebački liječnik oboljelima od korone prepisuje ivermektin, oni ga uredno podižu u ljekarnama!
Foto: Screenshot Youtube

Lijek ivermektin namijenjen je uglavnom za veterinarsku upotrebu, ali neki ga koriste i kao lijek protiv covida-19. Iako je njegova primjena, prema objašnjenju Ministarstva zdravstva, u oboljelih od koronavirusa moguća samo u kontroliranim eksperimentalnim uvjetima kliničkih ispitivanja, u Hrvatskoj ga je moguće dobiti na tzv. bijeli recept. Potrošnja mu je porasla jer ga neki liječnici propisuju, piše tportal.

Ivermektin, lijek koji, prema objašnjenju Ministarstva zdravstva, uglavnom služi za veterinarsku upotrebu, točnije za liječenje protiv parazita, u pojedinim zemljama EU-a odobren je isključivo za liječenje infekcija specifičnim vrstama unutrašnjih i vanjskih parazita ili za lokalnu primjenu protiv nekih kožnih bolesti, u fokus javnosti došao je nakon prvog prosvjeda protiv covid potvrda, kada se na središnjem zagrebačkom trgu izvikivao njegov naziv.

Unutar pojedinih grupa na društvenim mrežama ljudi se hvale da ga se u nekim zagrebačkim ljekarnama može dobiti na tzv. bijeli liječnički recept za dvjestotinjak kuna. Srećko Sladoljev, bivši šef Imunološkog zavoda i jedan od najpoznatijih pobornika necijepljenja cjepivom protiv covida-19, savjetovao je na Facebooku da se izbjegavaju neke domaće ljekarne koje ‘pljačkaju narod jer tri tablete naplaćuju 550 kuna’ i podijelio savjet kako iskoristiti ivermektin u prašku za veterinarsku upotrebu.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić kazala je za tportal da nije čula za slučajeve propisivanja ivermektina. Štoviše, istaknula je da “nikad nije dobila preporuku za upotrebu tog lijeka kod ljudi”.

“Ako je točno da netko propisuje taj lijek da bi ga pacijent mogao koristiti za liječenje covida, onda je to razina kriminala kojim se trebaju pozabaviti institucije od inspekcije, preko policije, do pravosuđa. To je lijek za životinje, nikada nisam dobila preporuku za upotrebu tog lijeka kod ljudi”, istaknula je Ban Toskić.

Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH (HALMED) potvrdila je da je proteklih godina zabilježen porast potražnje za spomenutim lijekom iako je potražnja još uvijek vrlo niska.

Međutim ono što HALMED ne registrira i o tome nema evidenciju, kako nam je pojasnila predsjednica Hrvatske liječničke komore Ana Soldo, zapravo su magistralni lijekovi koji se u ljekarnama izrađuju ponaosob za svakog pacijenta prema dozama kako ih propišu liječnici.

“Magistralni lijek moguće je izraditi u svakoj ljekarni koja je tehnički opremljena za to. Također je moguće izraditi ivermektin. HALMED o takvim lijekovima nema evidenciju”, pojasnila je Soldo, izrazivši mišljenje da kod nas nema puno slučaja izrade ivermektina.

Međutim doktor Aleksandar Soltyšik drugačijeg je mišljenja i on propisuje svojim pacijentima ivermektin za liječenje koronavirusa.

“Da, propisujem svojim pacijentima terapiju ivermektinom. Magistralni lijek je individualiziran i namijenjen točno određenom pacijentu. Na receptu za njega ne navodi se za što je lijek, pišu ime pacijenta, liječnika koji ga je izdao i propisana doza. Ivermektin je stari lijek koji svoju primjenu u humanoj medicini ima preko 40 godina u mnogim zemljama, ali ne i u Hrvatskoj. Terapija traje pet dana, a količina ovisi o kilaži svake pojedine osobe. U kombinaciji s antibioticima, cinkom i vitaminima C i B može biti koristan”, smatra Soltyšik.