Zagrebom prodefilirala alkarska povorka

U povodu obilježavanja 300. obljetnice Sinjske alke danas je zagrebačkim ulicama, od fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice do Trga bana Jelačića, prodefilirala alkarska povorka.

alkari-zagreb

U njoj su sudjelovali i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, gradonačelnik Sinja Ivica Glavan, predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić te predsjednik Časnog suda Andrija Filipović Grčić.

Nakon fotografiranja kod fontana povorka je kočijama nastavila prema glavnom gradskom trgu gdje je građanima Zagreba i turistima prigodnim programom predstavljena ova tradicionalna manifestacija koja je pod zaštitom UNESCO-a.

“Dragi sinjski Zagrepčani i zagrebački Sinjani sretan sam što vas možemo ugostiti na središnjem gradskom trgu. Veliki Matoš je rekao ‘ Dok je srca bit će i Croatie’, a ja bi parafrizirao i rekao: Dok je Sinjske alke bit će i Sinja i Hrvatske”, obratio se alkarima i brojnim sugrađanima i turistima gradonačelnik Bandić.

Također je rekao da će sljedeće godine Zagreb i Sinj postati gradovi prijatelji te najavio da će kao gradonačelnik jedne od 28 EU metropola na sljedeću Alku pozvati drugih 27 gradonačelnika zemalja.

Ovo je peti puta da se alkari okupljaju u tolikom broju u glavnom gradu. Prvi put okupili su se 1946., zatim 1991. prilikom povratka spomenika banu Jelačiću, sudjelovali su na prvom mimohodu Oružanih snaga na Jarunu 1995., a 2005. godine su povorkom obilježili otvaranje alkarske izložbe u Arheološkom muzeju.