Zapaljena kuća hrvatskog povratnika, požar nitko nije prijavio

Kuća hrvatskog Mirka Agatića povratnika u selu Kozara u okolici Banja Luke zapaljena je i potpuno izgorjela u požaru koji je po svemu sudeći namjerno podmetnut, prenijela je u četvrtak Katolička tiskovna agencija Biskupske. konferencije BiH (KTA). Šteta se procjenjuje na oko 70.000 eura.

zapaljena-kuca-mirka-agatica
Selo Kozara u neposrednoj je blizini mjesta Bakinci gdje je privatno imanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojemu on često boravi. U Kozari su nekada živjeli isključivo Hrvati a svi su protjerani 1995. godine dok su njihove kuće opljačkane i devastirane.
Do sada se tek nekoliko prognanika uključujući i Agatića odlučilo obnoviti svoje kuće. Potpuno spaljenu kuću Agatić je zatekao 21. siječnja o čemu je izvjestio policiju i biskupski ordinarijat u Banjoj Luci.
Policijskim je očevidom utvrđeno kako je kuća zapaljena između 14. i 17. siječnja, pri tom nisu pronađeni tragovi provale no konstatirano je kako je požar podmetnut nakon što je građevina polivena benzinom.
Iako je Agatićeva kuća bila vidljiva i iz okolnih sela požar nitko nije prijavio.
Iz banjolučke su biskupije o svemu izvjestili Ministarstvo za izbjeglice Republike Srpske i Generalni konzulat Hrvatske u Banja Luci kako bi oni utjecali da policija provede temeljitu istragu. KTA ističe kako je povratak u selo Kozara sve do nedavno bio nemoguć zbog brojnih opstrukcija od strane lokalnih vlasti pa su tek rijetki povratnici Hrvati samoinicijativno obnovili svoje kuće.
Tek nedavno su državno i entitetsko ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe izdvojili financijska sredstva za obnovu još nekoliko porušenih kuća a ovih dana napokon u selo stiže i energetska mreža i to nakon brojnih višegodišnjih apela povratnika i biskupa Franje Komarice da se u Kozaru dovede struja.