Zaštićeni svjedok izjavio da ga je Jukić sat vremena šutao rukama i nogama

U nastavku suđenja Željku Jukiću za ratni zločin počinjen u Prozoru 1993. godine, zaštićeni svjedok Tužiteljstva je kazao da ga je optuženi tukao, te da je iz škole izveo jednog zatočenika kojeg više nikad nije vidio, priopćio je BIRN – Justice Report.

Željko Jukić je optužen da je od srpnja do rujna 1993. godine s drugim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV) sudjelovao u progonu bošnjačkih civila, ubojstvima i prisilnim nestancima u Prozoru.

Zaštićeni svjedok S-2 je u ljeto 1993. uhićen kao pripadnik Armije BiH i doveden najprije u Vatrogasni dom a potom u Srednjoškolski centar u Prozoru. Prema njegovim riječima, tu su dovođeni, držani i mučeni muslimani, bez ikakvih objašnjenja. Ispričao je kako su u učionicu Srednjoškolskog centra jedne noći ušla trojica uniformiranih vojnika, a jedan od njih je držao bateriju i pitao muškarce za imena.

“Po glasu sam prepoznao Željka Jukića jer ga dugo znam, ali mu lice nisam mogao vidjeti. Izveo je Vahida Berića i nikad ga više nismo vidjeli”, kazao je svjedok. Dodao je da je od Mirsada Pilava, koji je također bio zatočen, čuo da je Berićevo tijelo pronađeno na smetlištu nedaleko od grada. Svjedok je kazao da su zatočenici odvođeni na prinudni rad u pekaru koja je radila za HVO.

“Tu smo radili za njih, pekli, kuhali. U jednom momentu je ušlo nekoliko njih, među kojima i optuženi. Počeli su nas tući. Mene je Jukić šutao rukama i nogama i to je trajalo sat vremena”, prisjetio se svjedok, dodavši da ga je potom optuženi vodio u “muslimanski stan, da uzme neke stvari”.