Zaustavljen rad u nuklearki Krško

U subotu ujutro nešto prije pet sati pri stabilnom radu na 90 posto snage došlo je do automatske zaustave rada u elektrani. U trenutku aktivacije automatske zaustave svi parametri elektrane bili su u granicama normalnih operativnih vrijednosti, a uzrok zaustave je neodgovarajući odziv elektroničkog sklopa koji je povezan s novougrađenim sustavom za mjerenje temperature reaktorskog hladila, piše u priopćenju iz NE Krško, a kako javlja Dnevnik.hr.

ne-krsko

Kako stoji u službenom priopćenju, zamjena sustava mjerenja temperature reaktorskog hladila jedna je od trideset modifikacija izvedenih tjekom ovogodišnjeg remonta. Tijekom podizanja snage elektrane nakon ponovnog starta, osoblje elektrane zajedno sa dobavljačem pratilo je rad mjernog sustava. Rad novougrađenog sustava bio je do trenutka zaustave u skladu sa projektom definiranim odzivom. Zajednički je zaključeno da uzrok aktivacije sustava nije povezan sa stvarnim vrijednostima parametara odnosno stanjem elektrane već neodgovarajućim odzivom elektronike.

‘Danas u jutarnjim satima pri snazi od 90 posto došlo je do automatske zaustave elektrane. Elektrana je zaustavljena neodgovarajućim signalom iz elektroničkog sustava koji služi za zaštitu prilikom odstupanja od parametara elektrane koji su u ovom slučaju bili potpuno stabilini i za to nije bilo razloga. Elektrana je trenutno stabilizirana u skladu sa normalnim operativnim postupcima i u tijeku je dijagnostički postupak za otkrivanje uzroka poremećaja signala u elektroničkom sustavu’, izjavio je Hrvoje Perharić, član uprave NEK-a. U tijeku je detaljan dijagnostički postupak, potvrdili su iz NE Krško.

Prilikom zaustave svi su sustavi radili ispravno, postupano je u skladu s normalnim operativnim postupcima. Elektrana je u stabilna u pogonskom stanju tople zaustave.

Iz NE Krško očekuju da će elektrana biti ponovo uključena na mrežu do početka sljedećeg tjedna.