Završen SFF: Rumunjski filmovi pobijedili u dvije od tri natjecateljske kategorije

Rumunjski filmovi proglašeni su najboljim ostvarenjima u dvije od tri natjecateljske kategorije na 18. Sarajevo Film Festivalu (SFF) koji je završen večeras dodjelom nagrada Srce Sarajeva.

Počasno Srce Sarajeva uručeno je Branku Lustigu

Izvrsno ostvarenje “Svi iz naše obitelji” u režiji Radu Judea proglašen je najboljim igranim filmom 18. SFF-a.

Žiri kojemu je predsjedavao mađarski redatelj Kornel Mundruczo ocijenio je kako je taj film “poput života u kojemu sudjelujemo iako ga u cjelosti ne razumijemo”.

Najboljim glumcem proglašen je Uliks Fehmiu za ulogu u srbijanskom filmu “Ustanička ulica” u kojemu glumi nekadašnjeg pripadnika srpskih paravojnih postrojbi. Titulu najbolje glumice ponijela je Marija Pikić za debitantsku ulogu u bosanskohercegovačkom filmu “Djeca”.

U kategoriji kratkog filma najboljim je proglašen “Povratak” redateljice Blerte Zeqiri s Kosova.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarac dobio je rumunjski film “Ugasi svjetlo” kojega je režirala Ivana Mladenović a posebnu nagradu za ljudska prava u istoj konkurenciji zaslužio je hrvatski “Muški film” Nebojše Slijepčevića.

Ovom prigodom priznanje počasno Srce Sarajeva uručeno je poznatom hrvatskom producentu i dvostrukom oskarovcu Branku Lustigu za njegov ukupni doprinos filmskoj umjetnosti.

Direktor SFF-a Mirsasd Purivatra kazao je kako je Lustig živa legenda filmske povijesti, “veliki profesionalac i džentlmen koji je postigao mnogo a ipak ostao vjeran regiji”. Podsjetio je i kako je Lustig kao dječak preživio koncentracijski logor Auschwitz.

“Jako sam uzbuđen i jako sam impresioniran. Imam jako puno prijatelja ovdje i ovo srce koje sam dobio je srce Sarajlija. Moje srce je s vama”, kazao je Lustig ispraćen burnim pljeskom publike u sarajevskom Narodnom pozorištu