Zbog maltretiranja svjedoka Carla del Ponte pod istragom Haaškog suda

Sudac Jean-Claude Antonetti, koji vodi sudski postupak protiv Vojislava Šešelja, naredio je istragu protiv bivše haaške tužiteljice Carle del Ponte, te dvoje njezinih bliskih suradnika, Hildegard Ürtz-Retzlaff i Daniela Saxona.

Razlog su navodne pritužbe svjedoka u slučaju pokretanja postupka protiv Vojislava Šešelja, koji su optužili tužiteljski tim da su tijekom istrage bili uznemiravani i zlostavljani. Prema pisanju britanskog “Guardiana”, koji je prvi objavio detalje vezane za istragu, navodno su i neki iskazi kasnije mijenjani, a navodi se i nasilničko ponašanje, uznemiravanje i zlostavljanje svjedoka.

Tužitelji su odbacili optužbe, ocjenjujući da nisu istinite, ali su spremni surađivati. Nezavisna istraga trebala bi potvrditi ili odbaciti te tvrdnje, prije svega jesu li bivša haaška tužiteljica i njezini suradnici činili pritisak na svjedoke. Britanski Guardian tvrdi kako bi prvi put u sedamnaest godina rada tribunala moglo doći do slučaja da vrhunski tužitelji nisu poštivali odluke suda.

Tijekom istrage trebala bi biti saslušana i Carla del Ponte, koja je sada veleposlanica Švicarske u Argentini. Od odlaska u diplomaciju Del Ponte više nije komentirala slučajeve koje je vodila kao tužiteljica. Nije čak smjela ni komentirati detalje iz njezine knjige “Lov, ja i ratni zločinci”.

Svjedoci su se požalili sucu Jean-Claudeu Antonettiju da je bilo pritisaka i zastrašivanja i on je odlučio da se te pritužbe ozbiljno istraže. Navodno je jedan svjedok optužio tužiteljski tim da su mu obećali dobro plaćeni posao u Sjedinjenim Državama ako tijekom svjedočenja da iskaz koji bi išao u prilog tužiteljstvu. Na dugoj listi pritužbi nekih svjedoka je i tvrdnja da su im bili ponuđeni veći novčani iznosi ako svjedoče.

Treba provjeriti jesu li točni navodi nekih svjedoka da su bili podvrgnuti prilikom ispitivanja i psihološkim pritiscima, ucjenama, pa čak i nekim oblicima psihičkog maltretiranja. Istraga će prije svega trebati pokazati koliko su svjedoci u ovom slučaju bili vjerodostojni i može li im se uopće vjerovati.

S druge strane, s obzirom da je riječ o slučaju Vojislava Šešelja, koji se već istaknuo nedoličnim držanjem na sudu i posezanjem za kojekakvim smicalicama, pitanje je je li riječ o još jednom pokušaju bivšeg četničkog vojvode da skrene pozornost na sebe.