Zbog novog zakona građani 'preko noći' povukli 200.000 oglasa za prodaju nekretnina

zgrada-stanoviIz svih oglasnika je u samo tri dana, od ponedjeljka 30. prosinca do prvog dana nove godine, prema procjenama trgovaca za promet nekretninama, povučeno najmanje 200 tisuća oglasa, piše Jutarnji list. Ukupno je s najposjećenijih oglasnika povučeno gotovo tri četvrtine oglasa za prodaju kuća i stanova. Razlog za to je jasan: Ministarstvo graditeljstva odredilo je kazne i do 30.000 kuna za one koji oglašavaju necertificiranu nekretninu! Tako su se na Njuškalu.hr u srijedu prodavala ukupno samo 66.284 stana i kuće, a inače se brojka kretala oko 240.000!

Posljedica je to Zakona o gradnji koji je jučer stupio na snagu, a kojim se kažnjava prodavatelj nekretnine koja nema energetski certifikat, bio on fizička osoba ili agencija za promet nekretninama.

Slična je situacija i u Plavom oglasniku. Jučer su se prodavale samo 17.204 nekretnine za stanovanje, od čega je 9471 stan i 7733 kuće. Inače je ta brojka i do tri puta veća. Taj je oglasnik svim korisnicima u ponedjeljak mailom poslao upozorenje:

“Obavještavamo Vas da od 1.1.2014. na snagu stupa novi Zakon o gradnji prema kojem u oglasima za prodaju ili najam nekretnina, ukoliko je korisna površina nekretnine koja se oglašava veća od 50m2, mora biti naveden energetski razred te nekretnine. Ukoliko u oglasu nije naveden energetski certifikat (energetski razred nekretnine koja se pušta u promet), predviđena je novčana kazna do 30.000 kn. Savjetujemo Vam da svoje aktivne oglase uredite na način sukladno Zakonu o gradnji kako bi izbjegli eventualne kazne predviđene ovim zakonom”.

Već se idući dan, dakle na Staru godinu, broj oglasa smanjio za oko dvije trećine. Vlasnici agencija za trgovinu nekretninama užasnuti su tom novom odredbom te tvrde da će im ona dovesti u pitanje poslovanje.