Zbog starosti i nemara urušava se rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu

Rodna kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu počela se urušavati zbog starosti i nemara, ugrožavajući prolaznike u središnjoj petrovaradinskoj ulici, javljaju vojvođanski mediji.

S kuće je pao dio fasade, najvjerojatnije zbog djelovanja vlage, kazala je novinarima pročelnica građevinske inspekcije u Novom Sadu Slavica Lazov, prenijela je srbijanska agencija Beta. Oko kuće postavljena je vrpca s upozorenjem da je opasno onuda prolaziti.

Zgrada je pod zaštitom zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, a u toj instituciji novinarima je rečeno da zavod nema novca, a ni obvezu sanirati štetu. Kako su rekli predstavnici zavoda, o kući bi trebali brinuti njezini stanari i korisnici prostora.

Hrvatska manjina u Vojvodini, nadasve njezini pripadnici u Petrovaradinu. Godinama traže da se rodna kuća bana Jelačića dodjeli njima kako bi je pretvorili u spomen-kuću i sjedište hrvatske manjinske zajednice.

‘Ovaj, za nas iznimno vrijedan spomenik kulture, sve više je simbol zaborava, nemara i rekao bih čak simbol nepoštovanja kako od onih koji su zaduženi za očuvanje ovakvih objekata, tako i cijele hrvatske zajednice u Vojvodini ali i našoj matici’, izjavio je član mjesne hrvatske udruge Jelačić, Petar Pifat.

Dodao je da je fizičko propadanje kuće najočigledniji primjer i posljedica takva odnosa prema zgradi i ovom dijelu hrvatske zajednice u Vojvodini.

Hrvatsko nacionalno vijeće namjeravalo je još 2006. godine otkupiti kuću, ali za to nema dovoljno novca. Povrat rodne kuće bana Jelačića bio je predmet međudržavnoga dijaloga Srbije i Hrvatske, no oni su završeni bez uspjeha. U rodnoj kući bana Jelačića danas živi nekoliko obitelji koje za otkup svojih stanova traže visoke nadoknade.

Na povijesno značenje kuće u Petrovaradinu ukazuje spomen-ploča obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja 200. obljetnice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana. Iako je ondje bila postavljena još prije 100 godina, vlasnici stanova obojili su je u crno kako tijekom ratnih devedesetih ‘ne bi imali neugodnosti’.

Jelačićeva rodna kuća sagrađena je 1745. i smatra se jednom od najljepših baroknih građevina u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.