Zbog ulaska u Europsku uniju Hrvatska gubi tržište BiH

Hrvatska je u prvih šest mjeseci ove godine izgubila status najvažnijega vanjskotrgovinskog partnera Bosne i Hercegovine, a u Vanjskotrgovinskoj komori te zemlje (VTK BiH) danas su ocijenili da je to izravan rezultat promjene trgovinskog režima uvjetovanog pripremama Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Hrvatska je i dalje pojedinačno najveći izvoznik u BiH, no u odnosu na 2011. ukupni je udio Hrvatske u uvozu u BiH smanjen.

“Pad Hrvatske na popisu najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH nastavit će se u idućem razdoblju jer će se smanjivati njezin izvoz u BiH, ali i izvoz iz BiH u Hrvatsku”, rekao je Hini analitičar VTK BiH Duljko Hasić.

Objasnio je kako to proistječe iz toga što će Hrvatska inzistirati na striktnoj primjeni standarda koje propisuje Europska unija za uvozne proizvode iz Bosne i Hercegovine a istodobno će njezini proizvodi izgubiti dio dosadašnjega bosanskohercegovačkog tržišta jer će postati skuplji zbog plaćanja carinskih pristojbi.

Stupanjem u punopravno članstvo EU Hrvatska će od iduće godine izgubiti mogućnost slobodnog izvoza u zemlje članice CEFTA-e, među kojima je i BiH, pa će proizvodi koji se izvoze u tu zemlju poskupjeti između 5 i 18 posto, kolike su propisane carinske stope.

Hasić je rekao kako su u VTK BiH zabrinuti zbog nastojanja Hrvatske da u izravnim pregovorima s Europskom komisijom ishodi povlašten trgovinski status prema zemljama CEFTA-e i kada postane punopravnom članicom EU. Istaknuo je kako bi o takvom prijelaznom aranžmanu Hrvatska i BiH trebale izravno pregovarati, s tim da eventualni dogovor obuhvati i preinake plana da se između dvije države samo preko prijelaza u Gradiški i Metkoviću mogu prevoziti proizvodi biljnog i životinjskog podrijetla.

Uz mali broj takvih graničnih prijelaza s Hrvatskom bosanskohercegovački izvoznici istodobno će se suočiti sa znatno ozbiljnijim problemima jer brojni proizvodi iz te zemlje, posebice prehrambeni, ne ispunjavaju standarde EU pa se neće moći plasirati ni u Hrvatskoj.

Proizvođači prehrambenih proizvoda u BiH za to krive prije svega vlasti svoje zemlje. Pero Damjanović, vlasnik tvrtke “Posavina koka”, koja je do sada najveći dio svoje proizvodnje plasirala u Hrvatsku, izjavio je novinarima kako će najvjerojatnije morati zatvoriti svoje pogone i otpustiti svih 120 zaposlenih.

BiH je do sada u pregovorima s EU sklopila sporazume koji joj omogućuju tek nesmetan izvoz žive ribe i sirove kože, a tek sada se pregovara o tome da bi, primjerice, u EU mogla plasirati svoj krumpir. U VTK BiH očekuju kako bi se uz sadašnji tempo pregovaranja krumpir iz BiH mogao naći na tržištima članica EU najranije 2015..