Zoran Dotlić, urednika filmskog i dokumentarnog progama RTRS-a, podnio ostavku

Generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske Dragan Davidović prihvatio je ostavku urednika filmskog i dokumentarnog progama Zorana Dotlića, koji se na taj potez odlučio nakon negodovanja predstavnika srpskih boračkih organizacija u RS-u zbog emitiranja filma “Pucanj u srce”.

U Dotlićevu pismu direktorici programa te medijske kuće Nataliji Trivić stoji da ostavku podnosi iz “moralnih razloga” te se nada “da će se taj čin pozitivno protumačiti u onom dijelu javnosti koja bez jasne argumentacije proziva rukovodstvo RTRS-a”.

Javni servis RS-a je film “Pucanj u srce” emitirao u večernjem terminu prije nekoliko dana, a odmah su uslijedila negativna reagiranja boračkih udruga u RS-u, zbog čega je RTRS uputio i ispriku bivšim borcima i obiteljima poginulih, koji su film okarakterizirali “antisrpskom propagandom”.

Istovremeno, ta medijska kuća navodi da “odbacuje sve političke insinuacije i korištenje boračkih interesa po potrebi i u svrhu ostvarenja političkih ciljeva nekih političkih stranaka”, te u priopćenju dodaje da će “ostati dosljedna u obrani interesa Republike Srpske, njenih građana i srpskog naroda u cijelini”.

Fim “Shot Through The Heart”, snimljen 1998. u produkciji HBO-a, inspiriran je člancima novinara Johna Falka, odnosno njegovim tekstom objavljenim 1995., kada je izvještavao iz ratom zahvaćenog Sarajeva.

Film prati Vladu (Linus Roache) i Slavka (Vincent Perez), dvojicu najboljih prijatelja iz Sarajeva koji se bave streljaštvom te uspijevaju ući u reprezentaciju bivše države.

Godina 1992. i okupacija Sarajeva razdvojila je prijatelje, dok se jedan pridružuje srpskoj vojsci, drugi ostaje braniti grad.