Poslovne društvene mreže – novi oblik komunikacije

Analitička kuća IDC Adriatics u suradnji s tvrtkom Infocumulus u ponedjeljak je objavila prvo zajedničko istraživanje na temu Enterprise Social Networks, koje je provela među 150 hrvatskih i 200 regionalnih tvrtki.

poslovne_drustvene_mreze
U IDC Adritics ističu da istraživanje na temu poslovne vrijednosti Enterprise Social Networks 2014 daje pregled ključnih poslovnih izazova koji su prepoznati u svakoj kompaniji, a odnose se na timski rad i kolaboraciju te poslovnu agilnost – područja koja se mogu poboljšati implementacijom Poslovno socijalne mreže (ESN).

Uz identificiranje izazova ovaj izvještaj sadrži i niz primjera studija slučaja koji se mogu primjeniti u adresiranju i rješavanju potencijalnih izazova sa referencom na pojedine aspekte poslovno društvene mreže.

Izvještaj je namijenjen postojećim i budućim korisnicima (ESN) kako bi im olakšao, odnosno pomogao pri identificiranju strategije za ESN implementaciju. Glavna namjena studije jest educiranje domaćeg ICT tržišta, nakon pet godina primjene u svijetu, u svezi poslovne vrijednosti koja može biti ostvarena putem implementacije poslovno društvene mreže kao i prikaz trenutne situacije precepcije i primjene ESN-a.

Prema nalazima istraživanja IDC Adriatics i Infocumulus očekuju daljnje investicije u ESN tehnologije, jer je njihov rast u svijetu gotovo 40 posto, i to sa aspekta ponude i sa aspekta potražnje. Očekivani rezulat ovih investicija je rast ESN tržišta koje je trenutno u ranoj fazi razvoja na regionalnom nivou.

“Udruga Hrvatski nogometni sindikat, tvrtka Span i jedan telekom operater, samo su neki od nekolicine korisnika poslovne društvene mreže u Hrvatskoj. Cijena implementacije je nekoliko puta niža od izgradnje vlastite poslovne mreže”, ističe Stjepan Vuković, konzultant tvrtke Infocumulus.

“Privatne društvene mreže pružaju zaposlenicima novi kanal za komunikaciju i suradnju koji je prilagođen izmjeni nestrukturiranih informacija i neformalnoj komunikaciji. Kod izrade planova, pripreme dokumentacije ili rada na projektu danas osim sadržaja koji uobičajeno pronalazimo na Intranetu ili e-mail arhivi, upravo ovakav vid informacije nedostaje za dobivanje cjelovitog pregleda materije i posljedično lakšeg odlučivanja. Nije iznenađujuće da su najpopularnije ESN mreže one na regionalnom nivou koje su podržane od strane glavnih IT vendora: Yammer (Microsoft) i Connections (IBM), s obzirom na aktivnu promociju novih tehnologija kroz konferencije i korisničke radionice u koju te tvrtke ulažu kroz svoje podružnice u zemljama Adriatic regije“, zaključio je Vuković. (M. Petković)

Komentari

comments