USPJEŠNA DIJSPORA: Među najbogatijim Australcima su i četiri hrvatske obitelji

Sydney - opera

The Australian, najveći australski dnevni list, uvrstio je četiri hrvatske obitelji na popis 250 najbogatijih Australaca. Na Forbesovom popisu 50 najbogatijih Australaca nalaze se tri hrvatske obitelji. Riječ je o obiteljima Perich iz Sydneya, Sarich iz Pertha te Domazet iz Canberre.

Tony i Ron Perich iz Sydneya su na 49. mjestu s kapitalom od 1,59 milijardi dolara; Ralph Sarich iz Pertha na 97. mjestu s 978 milijuna dolara te obitelj Domazet: sin Jure Domazet na 180. i otac Ivan Domazet na 181. mjestu, svaki po 560 milijuna dolara, piše portal Direktno.hr.

Australska priča najbogatijih australskih Hrvata s kapitalom od 1,59 milijardi dolara Tonija (79) i Rona Pericha (76) iz Sydneya, započela je davne 1938. kada su im roditelji Kolombo i Julia Perich emigrirali iz Hrvatske. Njihovi sinovi Ron i Tony naslijedili su obiteljsku tvrtku koja se bavila uzgojem voća i povrća, mljekarstvom te prodajom.

Danas je obitelj Perich većinski dioničar tvrtke Freedom Foods, vlasnik 12.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u zapadnom Sydneyju, 50 posto udjela u Narellan Town Centru te 1100 hektara gradskog projekta Oran Park.

Investitoru i trgovcu nekretninama iz Pertha, Ralphu Sarichu (80) imovina je procjenjena na 978 milijuna dolara. Sarich je sin hrvatskih doseljenika i postao je poznat u Australiji i svijetu 1972. kada je konstruirao novi tip motora (tzv. orbital engine koji je nedavno proglašen za jedan od 60 najvećih australskih izuma ikad). Pobudivši veliki interes stručnjaka, Investitoru i trgovcu nekretninama iz Pertha, Ralphu Sarichu (80) imovina je procjenjena na 978 milijuna dolara. Sarich je sin hrvatskih doseljenika i postao je poznat u Australiji i svijetu 1972. kada je konstruirao novi tip motora (tzv. orbital engine koji je nedavno proglašen za jedan od 60 najvećih australskih izuma ikad). Pobudivši veliki interes stručnjaka, ali i značajnu primjenu svoga izuma u automobilskoj industriji, Sarich je godinama uspješno vodio svoju Orbital Engine Company.

Ivan Domazet (73) i njegov sin Jure Domazet vlasnici su “Doma Group” jedne od najjačih građevinskih tvrtki u Canberri i Australiji. Ivan Domazet se 1964. doselio u Australiju iz Bijelog Vira. U Canberri je karijeru počeo kao staklar, zatim kao soboslikar prije nego što se 1974. prebacio na građevinske poslove. Ušao je u Australiju sa samo 20 dolara u džepu, a danas on i sin imaju kapital od 560 milijuna dolara svaki, ukupno 1,12 milijarde dolara.

Ivan Domazet investirao je dio svog bogatstva i u Hrvatsku te posjeduje zemljište od 16.000 četvornih metara u Dubrovniku, 8000 m2 na Babinom Kuku, dvanaest apartmana u Komarni u blizini budućeg Pelješkog mosta te zemljište u Zatonu gdje je nakon devet godina konačno dobio građevinsku dozvolu za izgradnju nekoliko luksuznih apartmana i zemljište od 20.000 metara četvornih u Jelsi na otoku Hvaru. Razmišljao je i o daljnjem ulaganju u Hrvatsku, međutim odustao je nakon višegodišnjih frustracija i prepreka u pokretanju projekta.

Foto: Pixabay

Komentari

comments