Milanović u Kanadi: “Naš je zadatak od Hrvatske napraviti državu u koju će se vratiti vaša djeca ili unuci”

Foto: Ana Marija Katić / Ured predsjednika

Tijekom posjeta Kanadi hrvatski predsjednik Zoran Milanović u subotu se družio s Hrvatima u Burlingtonu, na svečanom prijemu kojeg su organizirali Veleposlanstvo RH i Generalni konzulat RH u Mississaugi, priopćio je Ured predsjednika.

“Drago mi je vidjeti da ste uspješni i da ste ovdje sagradili novi dom. Ali, iskreno priželjkujem da se vaša djeca ili unuci, a možda i neki od vas, vrate u Hrvatsku. Hrvatska država je, uz sve svoje probleme, danas najsređenija od kad je ima. Unatoč i usprkos svim razmiricama i svađama, zemlja se posložila, ušli smo u EU i nakon deset godina članstvo poprima zdrave konture. Da može bolje, može, može puno bolje. E to je naš zadatak: da od Hrvatske napravimo razvijeniju i bogatiju državu koja će biti nekorumpirana i stroga u poštivanju pravila. A vi ćete najbolje znati gdje vam je mjesto. Hrvatska je uvijek otvorena za vas. Ako ćete ostati ovdje sretno vam, a ako ćete doći u Hrvatsku mi ćemo vam se radovati”, poručio je tom prilikom predsjednik Milanović.

Pred oko 200 kanadskih Hrvata iz provincije Ontario, u kojoj živi najveći broj hrvatskih iseljenika, predsjednik Milanović rekao je kako je “lijepo doći u zemlju koja je hrvatskim ljudima pružila utočište onda kada su krenuli u potragu za boljim životom”. Danas su mnogi od njih uspješni i imaju svoj život u Kanadi, ali “svjesni da su Hrvati i da imaju čvrstu i neraskidivu vezu sa hrvatskom poviješću, običajima i kulturom”. Dio tih običaja koje su zadržali i u Kanadi, na prijemu su i Predsjedniku pokazali članovi klape iz Toronta.

Da među kanadskim Hrvatima ima puno u poslu uspješnih ljudi, predsjednik Milanović uvjerio se na radnom sastanku s kanadskim gospodarstvenicima hrvatskog porijekla. Predsjednik je, naime, ranije tijekom dana sudjelovao na sastanku što ga je organizirala Kanadsko-hrvatska gospodarska komora, a na kojemu je bilo 20-ak poslovnih ljudi iz hrvatske zajednice u Kanadi. Oni su informirali predsjednika Republike o iskustvima investitora koji već posluju u Hrvatskoj, o namjerama ulaganja, ali i o preprekama s kojima se ulagači suočavaju te prijedlozima kako te prepreke ukloniti i iskoristiti interes kanadskih investitora.

Predstavljajući Kanadsko-hrvatsku gospodarsku komoru, jednu od aktivnijih i utjecajnijih hrvatskih udruženja u Kanadi, koje okuplja kanadske poslovne ljude hrvatskog podrijetla te njihove tvrtke i organizacije, gospodarstvenici su istaknuli svoja nastojanja u zbližavanju kanadskih i hrvatskih poslovnih subjekta te razvijanja i produbljivanja gospodarskih, trgovinskih, političkih i kulturnih veza između dvije države. Pored svakodnevnog poslovanja u smislu pružanja potpore u poslovanju i trgovini između Kanade i Hrvatske, Komora je značajan promotor hrvatskog identiteta u Kanadi, rekli su Predsjedniku.

“Kanada ima jednu od najvećih i najuspješnijih hrvatskih zajednica izvan Hrvatske, a Kanadsko-hrvatska gospodarska komora okuplja poduzeća, stručnjake i organizacije sa strateškim odnosima – bilo to gospodarskim, komercijalnim, političkim ili kulturnim – u Kanadi i Hrvatskoj koji imaju puno za ponuditi Lijepoj Našoj. Upoznali smo Predsjednika s nekoliko njih i s nekim ulagačima hrvatskih korijena koji posluju ili žele poslovati u Hrvatskoj, upoznali smo ga i s njihovim iskustvima. Pitanja koja se ponavljaju već dugi niz godina su: kako se može iskoristiti puni potencijal hrvatskog iseljeništva kao što je to na primjer učinila jedna Irska, i kada će se primijeniti model useljavanje s posebnim fokusom na mlađi, školovani hrvatski naraštaj diljem svijeta. Predsjednik je prihvatio da će razmotriti neka pitanja postavljena tijekom susreta”, rekao je Ivan Grbešić, član upravnog odbora KHGK-a.