KFOR preuzeo granični prijelaz Brnjak, jedan Srbin ubijen kod Peći

Francuski pripadnici KFOR-a preuzeli su nadzoru nad cestom u blizini graničnog prijelaza Brnjaka na sjevernu Kosova, na granici sa Srbijom, gdje su tijekom noći prvo uklonili barikadu koju su prije mesec dana postavili lokalni Srbi, a zatim i prijelaz otvorili za promet, javili su srpski elektronički mediji na Kosovu.

Granični prijelaz je od jutros otvoren za promet, ali pripadnici KFOR-a upozoravaju novinare, koji su se okupili u velikom broju, da nije dopušteno snimanje. Promet je izuzetno rijedak jer su gotovo svi mještani na barikadama.

KFOR je prethodno mjestu u Jagnjenici uklonio jedan od tri kamiona kojima su Srbi zapriječili prolaz ka Brnjaku. Glasnogovornik KFOR-a Uwe Nowitzki rekao je novinarima u Kosovskoj Mitrovici da operacija KFOR-a protječe dobro i da nema sukoba sa stanovništvom. Nije, međutim, htio reći koliko je točno barikada KFOR uklonio.

Prištinski mediji na albanskom jeziku prenose kako je do sada KFOR uklonio barikade i na ulazu u selo Zupču, na cesti koja spaja općine Zvečan i Zubin potok. Nakon što su uklonili betonsku barikadu na ulazu u Zupče, pripadnici KFOR-a uputili su se ka barikadi na drugom kraju sela, suočivši se pritom s izrevoltiranim lokalnim Srbima. Međutim, osim verbalnih, drugih izgreda nije bilo.

Na drugom blokiranom graničnom prijelazu Jarinju KFOR zasad nije poduzimao nikakve akcije i tamo je situacija zmirna.

Služba za odnose s javnošću priopćila je da je osam vojnika KFOR-a ozlijeđeno je u akciji uklanjanja barikada. Ne precizira se o kakvim je ozljedama riječ, ali se pretpostavlja da su lakše jer se navodi da su vojnici povrijeđeni od suzavca, dima i aparata za gašenje požara.

Europska unija podržala je akciju KFOR-a, uz potporu Euleksa, za uspostavu slobode kretanja na sjeveru Kosova i poziva sve strane da ostanu smirene i izbjegnu nasilje.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić ponovio je poziv objema stranama da ostanu suzdržane i da se ne koriste silom, dodavši kako postrojbama KFOR-a mora omogućiti opskrba.

Jedan ubijen, dvojica ranjena

U selu Dobruša kod Peći na zapadu Kosova u četvrtak je ubijen jedan Srbin a dvojica su teško ranjena dok su obilazili svoje imanje, izjavio je glasnogovornik kosovske policije u Peći Xhevat Ibra i dodao da policija traga za počiniteljem koji je identificiran.

Prema riječima glasnogovornika, na Srbe je pucano kada su obilazili imanje ubijenog u selu Dobruši. Motiv napada nije poznat, ali je istraga koju provodi regionalna policija utvrdila identitet napadača, Albanca iz sela Lukaci u općini Istok.