Koço Danaj: Moguće je izbijanje trećeg balkanskog rata!

Moguće je izbijanje trećeg balkanskog rata, sa žarištem krize na sjevernom dijelu Kosova, u Makedoniji, Grčkoj i BiH, tvrdi direktor albanskog Instituta za regionalne prognoze Koço Danaj, osnivač pokreta “Prirodna Albanija”.

“Prvo žarište je sjeverno Kosovo. Ono je blokirano barikadama. Tamo gdje postoje barikade, znači da se priprema za rat. Svi to znaju, ali kažu suprotno, sa izuzetkom tajnih službi”, izjavio je Dnaj.

Po njegovom mišljenju, “Albanci koji nisu organizirani i iz rata će izaći kao gubitnici, kako u ljudstvu, tako i teritorijalno”. “Bruxelles će se suglasiti sa ovakvim krajem. Zašto? Zato što tajne službe Bruxellesa mnogo bolje od mene znaju šta se može dogoditi kada se postavljaju barikade, ali i pored toga Bruxelles je nagradio Srbiju, dodjeljujući joj status kandidata”, istakao je Danaj.

Albanski analitičar smatra da će sljedeća žarišta biti Grčka i Makedonija. “Grčka je spremna izvesti svoju krizu izvan grčkog teritorije, odnosno u Albaniji i Makedoniji. Treće žarište je Makedonija. Jednog dana premijer (Nikola) Gruevski će organizirati popis i falsificirat će broj Albanaca. To je stavio do znanja kada je izjavio da je bivši premijer (Branko) Crvenkovski popisao 120.000 Albanaca više, što znači da će on popisati 120 000 Albanaca manje”, rekao je Danaj u intervjuu za agenciju INA koji prenosi skopski list Dnevnik.

Danaj je kao četvrto glavno žarište naveo BiH, sa konfliktom i novim nastojanjem da se podijeli.

Danaj je osnivač pokreta “Prirodna Albanija”, a bio je savjetnik u socijalističkoj vladi Fatosa Nanoa i Pandeli Majka. Prošle godine je promovirao ideju o ujedinjenoj Prirodnoj Albaniji u 2013. godini.