Financial Times: Svjetska ekonomija je na izdisaju

Svjetska ekonomija i dalje se nalazi u kritičnom stanju i zapravo je na izdisaju, a na životu je održavaju samo središnje banke, pokazuje najnovije istraživanje Financial Timesa.

Unatoč nedavnim znakovima stabilizacije, istraživanje je pokazalo da se stanje u svjetskoj ekonomiji dodatno pogoršalo od prošle jeseni – ekonomska slabost proširila se na grupu od 20 najbogatijih i najrazvijenijih zemalja svijeta, dok je stanje zemalja u razvoju također je zabrinjavajuće, ali je ipak prihvatljivije, prenosi Business.hr.

Iako su se financijska tržišta u prvom kvartalu ove godine oporavila ponajprije zahvaljujući velikoj podršci Europske središnje banke zemljama eurozone, budućnost u većini zemalja, osim u SAD-u, nimalo nije svijetla.

Stručnjaci tvrde da najgori scenarij prijeti Europi, koju će drastične mjere štednje u pojedinim zemljama samo natjerati u još veće gubitke.

Multimilijarder George Soros, jedan od najutjecajnijih svjetskih burzovnih mešetara i predsjednik Soros Fund Managementa, needavno je, također u Financial Timesu, upozorio da je kriza eurozone “ušla u manje hirovitu, ali zato smrtonosniju fazu”.

Kriza eurozone odnedavno još pogubnija jer se jaz između ulagača i zaduženih zemalja nastavio produbljivati, upozorio je Soros, ističući da Europu čeka dugotrajno razdoblje ekonomske stagnacije ili još gori scenarij, bez obzira na to hoće li euro preživjeti. [Doznajemo.com]