Afera s konjetinom stigla do Hrvatske: Slovenci je pronašli u 'Ledovim' lazanjama!

ledo-lazanjeAfera s konjskim mesom lažno deklariranim kao govedina potresa cijelu Europu, a stigla je i do Slovenije i Hrvatske! Kako je izvijestila slovenska državna novinska agencija STA, konjetina je pronađena u 450-gramskim lazanjama koje na slovensko tržište izvozi Ledo Hrvatska, proizvođača Trada iz Luksemburga, a sporni uzorak uzet je u Intersparu.

Ledo se zasad nije očitovao o ovom slučaju. Slovenija provodi testiranja oko 350 različitih proizvoda: Od dosad provjerenih 29 uzoraka samo jedan pozitivan

Nakon što je afera s konjetinom počela tresti cijelu Europu, slovenska inspekcija odlučila je provesti testiranja rizične skupine hrane u raznim trgovačkim lancima.

Direktor slovenske Uprave za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja, Jernej Drofenik, otkrio je kako je inspekcija evidentirala ukupno oko 350 različitih proizvoda koje spadaju u rizičnu grupu te kako je prvo testiranje provedeno na 29 uzoraka, od čega ih je 28 bilo negativno, a jedan sumnjiv pa je poslan na dodatno testiranje u Nacionalni veterinarski institut gdje je potvrđeno da je pozitivan na konjsko meso.

Sporne Ledove lazanje navodno bi trebale sadržavati goveđe meso. O lažnoj deklaraciji i činjenici da sadrže konjetinu odmah su putem sistema hitnog obavještavanja alarmirane druge zemlje članice EU.

Slovenija nastavlja s testiranjem uzoraka proizvoda za koje se sumnja da bi umjesto govedine mogli sadržavati konjetinu.