Ćirilični grafit na spomen obilježju žrtvama Domovinskog rata

grafit-cirilica-na-spomenikuNa Spomen obilježju žrtvama Domovinskog rata u blizini farme Lovas između Borova i Dalja, jutros su osvanuli neprimjereni grafiti pisani ćirilicom, potvrdila je PU Osječko-baranjska.

O tom incidentu na jutrošnjoj je konferenciji za novinare izvijestio Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara.

Na konferenciji sazvanoj uz najavu za eventualno postavljanje ćirilićnih oznaka u Vukovaru Josić je između ostalog istaknuo kako će članovi Stožera od sutra dežurati na ulazu u Vukovar.

Kao što nećemo pokušati spriječiti postavljanje tabli s ćirilicom nećemo ni sprječavati njihovo uklanjanje, rekao je Josić.
Inače, glasnogovornik PU Osječko-baranjske Dario Premec izvijestio je da su nakon policijskog očevida neprimjerene grafite na spomen obilježju žrtvama Domovinskog rata u blizini farme Lovas uklonili djelatnici Općine Erdut na čijem je spomen obilježje području.

Policija je protiv nepoznatog počinitelja podnijela kaznenu prijavu.

Premec je naveo da su se neprimjereni grafiti pojavili i na oglasnim pločama vukovarske Turističke zajednice koja se nalazi na istom mjestu, odnosno državnoj cesti 519.

Ministarstvo branitelja osudilo je vandalizam počinjen na Spomen-obilježju žrtvama Domovinskog rata u blizini farme Lovas. Nepoznati počinitelj išarao ga je ćiriličnim grafitima.

Oskvrnuće ovog spomenika predstavlja najnižu uvredu svim žrtvama ratnih zločina u Domovinskom ratu, članovima njihovih obitelji, ali i građanima Republike Hrvatske. Ministarstvo čvrsto vjeruje da će počinitelj ovog vandalizma, kojim se na najgnusniji mogući način pokušalo omalovažiti nevine žrtve ratnih zločina, biti uskoro pronađen i izveden pred lice pravde, navodi u priopćenju Ministarstvo branitelja.

Zbog neprimjerenih grafita policija je podnijela kaznenu prijavu protiv nezpoznatih počinitelja.

I vukovarski HDZ-a osudio je oskvrnuće spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na farmi Lovas, između Borova i Dalja. Ocjenjuje da se time još jedanput pokazuje sve ono što će proizvesti nasilno uvođenje dvojezičnosti na području grada te nastavak promicanja mržnje prema većinskome hrvatskom stanovništvu i nemirenje s činjenicom da je Vukovar bio, jest i ostat će hrvatski grad.