Američka inicijativa – trnovit put do racionalne Federacije BiH

fbih-zemljividU Federaciji BiH mnogi se nadaju da će “američka inicijativa” postati realan projekat. Cilj stručne skupine, čija se preporuka očekuje u svibnju 2013., racionalniji je i učinkovitiji entitet.

Analitičari su jedinstveni u ocjeni da je postojeća ustavna struktura Federacije BiH komplicirana i neracionalna s brojnim instrumentima za blokadu vlasti, što potvrđuje i aktualna politička kriza u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Domaćim stručnjacima iz stručne skpine, koja je ustanovljena na inicijativu Američkog veleposlanstva u BiH, jasno je da ovako ustrojen entitet ne može funkcionirati bez ekonomskih teškoća i političkih kriza.

Temeljna načela od kojih polazi stručna skupina za reformu ustava Federacije BiH su da “nema daljnjih etničkih podjela i trećeg entiteta”. “Sada se ne razmišlja o teritorijalnom preustroju Federacije, a mi ćemo dati preporuke kako bi se otklonile ustavne prepreke koje zbog svojih nejasnoća i nepreciznosti izazivaju političku krizu, te koje će omogućiti da Federacija BiH bude funkcionalnija i racionalnija”, kazao je član ove skupine Vehid Šehić.

Stručnjaci tvrde kako se Federacija BiH može racionalizirati i smanjenjem broja kantona i (ili) njihovim spajanjem na načelima zemljopisne i gospodarske regionalizacije. Neki rješenje vide u formiranju dva kantona.

U jednom bi većina bili Bošnjaci, a u drugom Hrvati. “Mislim da bi tako barem donekle bila zadovoljena aspiracija hrvatske elite da ima jednu svoju federalnu jedinicu”, kaže docent ustavnog prava Goran Marković.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Mirko Pejanović smatra da “američka inicijativa”, koju podržava i Europska unija, “ima dobre izglede da postane realan projekt i dođe do parlamenata, što bi u konačnici omogućilo racionalnu organizaciju teritorijalne strukture kantona, odnosno one strukture vlasti koju financiraju građani”. Profesor Pejanović ne očekuje teritorijalni preustroj Federacije BiH na etničkoj osnovi.

Aktivnosti stručne skupine trebale bi završiti do sredine svibnja 2013. godine, kada će preporuke biti priopćene javnosti i predstavljene na međunarodnoj konferenciji.

Radoje Vidović iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) vjeruje da će ovaj proces rezultirati “punom ravnopravnošću triju konstitutivnih naroda i ‘ostalih’ te da će osigurati pretpostavke za ekonomsku održivost, funkcionalnost i svestrani napredak Federacije BiH”.

Čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić protiv je reorganizacije samo Federacije BiH. “Pitanje drugačije teritorijalne organizacije treba se odnositi na cijeli teritorij BiH. Ukoliko druge relevantne stranke pristaju na razgovor o drugačijoj teritorijalnoj organizaciji Federacije BiH, onda ćemo se zalagati za ukidanje svih kantona i preraspodjelu nadležnosti i prihoda između entiteta i općina”, kaže Tihić. [Samir Huseinović / Deutsche Welle]