Američka policija otkrila autora filma koji je uzbunio arapski svijet

Anonimni izvor iz američke policije potvrdio je kako je film “Nevinost muslimana”, koji je poslužio kao povod za veliki anti-američki ustanak u zemljama Bliskog istoka, zapravo djelo filmskog producenta i režisera iz Los Angelesa, Nakoule Basseleya Nakoule.

Nakoula je još jučer dao intervju za Associated Press, ali je inzistirao na tezi da je on samo osigurao logistiku za kompaniju koja je producirala filma, te je negirao da je imao ikakvu režisersku ulogu, piše portal Index.hr.

Kao režisera Nakoula je imenovao stanovitog Sama Baciela te je AP-u dao njegov navodni broj mobitela. Međutim, AP je kasnije taj mobitel locirao upravo u kući gdje su se dan ranije susreli s Nakoulom.

Nekoliko sati kasnije, jedan anonimni policijski dužnosnik potvrdio je AP-u da upravo Nakoula stoji iza produkcije filma, i da u njegovom stvaranju ima puno veću ulogu negoli je ranije priznao.

Index.hr podsjeća da je navodni Sam Bacile, odnosno netko tko se tako predstavio, jučer kazao kako je on američki židov i da stoji pri svemu objavljenom u filmu, dodavši kako je “islam poput tumora”.

S druge strane, glumci koji su sudjelovali u filmu kazali su kako nisu bili svjesni da se film ruga Muhamedu i da su dodatne fraze u filmu dodane i sinkronizirane na arapski u postprodukciji.